Господари Прстена управљају ХДЗ-ом

Aгенције
Господари Прстена управљају ХДЗ-ом

Загреб - Петорица хрватских тајкуна, поријеклом из БиХ, удружени у организацију "Прстен", пресудно су допринијели да Томислав Карамарко преузме Хрватску демократску заједницу, објавио је хрватски лист "Национал".

Моћни трговац аутомобилима Паво Зубак, власник хотела Томислав Антуновић, славонски капиталиста Марко Пипунић, власник дрвопрерађивачког концерна Марин Филиповић и дистрибутер информатичких производа Стипо Матић су петорица тајкуна без чије дискретне финансијске подршке, али и лобирања у ХДЗ-овој бази, Карамарко никада не би успио да прегази конкуренцију и етаблира се као нови вођа опозиције у Хрватској.

Ово је за "Национал" потврдио извор из најближег круга новог шефа ХДЗ-а, који додаје да је посебно занимљива веза екипе која је својим утицајем довела Карамарка до врха. Сви они припадају, широј јавности релативно непознатом, удружењу "Прстен", које окупља Хрвате поријеклом из Босанске Посавине и средње Босне.

Неки од њих у Хрватској живе дуже од пола вијека, док су се други доселили почетком 90-их година, а све их повезују пословни успјеси и чланство у водству "Прстена". Иза свих стоје компаније које и у садашњој рецесији годишње обрћу стотине милиона куна, а у политичком смислу, годинама су повезани с ХДЗ-ом.

Увијек дјелују из другог плана и без превеликог медијског експонирања, јер они су у првом реду чланови снажне пословне заједнице, којој политика треба да служи, али без непосредног ангажовања. Иако их није именовала, они су тајкуни које је Јадранка Косор прошле седмице окривила за свој пораз на недавном ХДЗ-овом изборном сабору.

Уосталом, један од првих Карамаркових сусрета по преузимању ХДЗ-а односио се на положај Хрвата из БиХ.

Најавио је током сусрета с предсједником ХДЗ-а 1990 Божом Љубићем снажније ангажовање ове странке како би се осигурала једнакоправна позиција Хрвата у БиХ.

Удружење "Прстен" представља се као "најјача хрватска лобистичка организација". Такве тврдње тешко је провјерити, али барем десетак водећих чланова "Прстена" припадници су привредне елите у Хрватској. Карамарко им много дугује, а један од начина како може да врати дугове је осигурање утицаја бх. струје. Уз помоћ "Прстена", Карамарко ће се идућих година моћи посветити свом циљу - повратку ХДЗ-а на власт.

Бањалучки бискуп

Осим утицајних привредника, у "Прстену" су и угледне јавне личности попут бањалучког бискупа Фрање Комарице и економског аналитичара Ивана Ловреновића. Они сигурно нису моћни попут Антуновића или Пипунића, али својим присуством подижу кредибилитет те организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана