Gojko Šušak - ustaša sa oreolom heroja

Srna
Gojko Šušak - ustaša sa oreolom heroja

Zagreb - U Hrvatskoj daju pomen bivšem ministru odbrane i jednom od promotera ustaštva Gojku Šušku, koji je bio blizak saradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđamana i tvorac niza samoproklamovanih ratnih generala koji su počinili brojne ratne zločine.

Dok desni, takozvani državotvorni mediji, govore o Šušku kao o heroju sa velikim zaslugama za nezavisnost Hrvatske, liberalniji portali pišu da bi on, da je poživio duže, vjetrovatno bio optužen u Hagu za ratne zločine.


Šušak je postao prvi čovjek odbrane Tuđmanove Hrvatske 1991. godine.

Nabavljao je oružje i promovisao vojnoneobrazovane ljude, ali vjerne šovinističkim idejama poput: Ivana Koradea, Ivana Čermaka, Ljube Ćesića Rojsa i Mirka Norca.

Lično je učestvovao u napadu na Borovo Selo na početku rata devedesetih godina prošlog vijeka, što je i sudski potvrđeno.

Šušak je u društvu HDZ-ovih ekstremista Vice Vukojevića i Branimira Glavaša 8. aprila 1991. godine pucao po Borovu Selu kako bi isprovocirao lokalno srpsko stanovništvo.

Njih trojica su iz "armbrusta", protivoklopnog lansera, ispalili više projektila prema Borovu Selu, o čemu je svjedočio kasnije u sumnjivim okolnostima ubijeni šef osječke policije Josip Rajl-Kir.

Gojko Šušak, kojeg "državotvorni mediji" slave kao heroja na godišnjicu smrti, skrivao je osumnjičene za maskar nad civilima u selu Ahmići, a ministarstvo kojim je upravljao postalo je, prema hrvatskim medijima, leglo kriminala.

Šušak je rođen u Širokom Brijegu. Emigrirao je 1968. godine prvo u Austriju, a potom u Kanadu, u kojoj je već živio dio njegove porodice.

Bio je aktivan učesnik ustaške hrvatske emigracije i jedan od finansijera HDZ-a na početku formiranja.

U Kanadi, njegova porodica je pripadala srednjoj klasi, a u Hrvatskoj su stekli bogatstvo, zaposlenja, vilu i počasti.

Umro je od karcinoma 1998. godine u Zagrebu i sahranjen uz sve državne počasti i odlikovanja.

Hrvatska javnost je "razapeta" između njegove uloge bliskog Tuđmanovog saradnika i njegove zaostavštine prepune ustaštva i kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana