Гојко Шушак - усташа са ореолом хероја

Срна
Гојко Шушак - усташа са ореолом хероја

Загреб - У Хрватској дају помен бившем министру одбране и једном од промотера усташтва Гојку Шушку, који је био близак сарадник првог хрватског предсједника Фрање Туђамана и творац низа самопрокламованих ратних генерала који су починили бројне ратне злочине.

Док десни, такозвани државотворни медији, говоре о Шушку као о хероју са великим заслугама за независност Хрватске, либералнији портали пишу да би он, да је поживио дуже, вјетроватно био оптужен у Хагу за ратне злочине.


Шушак је постао први човјек одбране Туђманове Хрватске 1991. године.

Набављао је оружје и промовисао војнонеобразоване људе, али вјерне шовинистичким идејама попут: Ивана Корадеа, Ивана Чермака, Љубе Ћесића Ројса и Мирка Норца.

Лично је учествовао у нападу на Борово Село на почетку рата деведесетих година прошлог вијека, што је и судски потврђено.

Шушак је у друштву ХДЗ-ових екстремиста Вице Вукојевића и Бранимира Главаша 8. априла 1991. године пуцао по Борову Селу како би испровоцирао локално српско становништво.

Њих тројица су из "армбруста", противоклопног лансера, испалили више пројектила према Борову Селу, о чему је свједочио касније у сумњивим околностима убијени шеф осјечке полиције Јосип Рајл-Кир.

Гојко Шушак, којег "државотворни медији" славе као хероја на годишњицу смрти, скривао је осумњичене за маскар над цивилима у селу Ахмићи, а министарство којим је управљао постало је, према хрватским медијима, легло криминала.

Шушак је рођен у Широком Бријегу. Емигрирао је 1968. године прво у Аустрију, а потом у Канаду, у којој је већ живио дио његове породице.

Био је активан учесник усташке хрватске емиграције и један од финансијера ХДЗ-а на почетку формирања.

У Канади, његова породица је припадала средњој класи, а у Хрватској су стекли богатство, запослења, вилу и почасти.

Умро је од карцинома 1998. године у Загребу и сахрањен уз све државне почасти и одликовања.

Хрватска јавност је "разапета" између његове улоге блиског Туђмановог сарадника и његове заоставштине препуне усташтва и криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана