Globus: Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske

RTS, globus.hr
Globus: Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske

Zagreb - Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti.

To je krajem prošlog veka govorio Franjo Tuđman, nekadašnji predsjednik Hrvatske, piše zagrebački nedeljnik "Globus".

Odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se iz predsjedničkih dvora na Pantovčaku ukloni bista Josipa Broza Tita izazvala je veliku pažnju medija i šire javnosti.

U autorskom tekstu za "Globus" pod naslovom "Da nije bilo Tita, nebi bilo Hrvatske" Velimir Visković, književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane prvi put je iznio sjećanja na razgovore sa Franjom Tuđmanom osamdesetih godina.

Evo kako Visković opisuje šta mu je Tuđman rekao o Titu:

"Nemojte podcjenjivati Tita, on je stari Kominternin učenik, a Kominterna nikad nije prihvaćala versajsku, unitarnu Jugoslaviju. Osim toga, on je uvijek bio brana prema velikosrpskim utjecajima. Nije nikad dopustio da te silnice u socijalističkoj Jugoslaviji prevladaju. On je zaustavljao i tendencije minimaliziranja hrvatskog doprinosa NOB-u, što je bio jasan velikosrpski koncept kako bi se Hrvate optužilo za grijeh ustaštva. Bio je i protiv napuhivanja brojki o jasenovačkim žrtvama, jer je to bio način kako da se Hrvate prisili na priznanje krivice i ispaštanje u zajedničkoj državi. Da, nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbjeglička vlada oni bili prihvaćeni kao dio savezničke koalicije, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti! Osim toga, Tito je pripojio Rijeku i Istru Hrvatskoj! Oduprijevši se Staljinu, Tito je izrastao u državnika kojega je prihvatio cijeli svijet, čije se mišljenje svuda uvažavalo. Uza sve, mislim da Tito, iako je bio na čelu Jugoslavije, nikad nije zaboravio da je Hrvat podrijetlom."

Tekst u "Globusu" ilustrovan je i intervjuom za HTV 1999. godine u kome je hrvatski predsjednik, između ostalog, rekao:

"Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, koji je poznat i cijenjen u nesvrstanom svijetu, ne bismo imali Hrvatske."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana