Glavašu ukinut istražni zatvor

Srna
Glavašu ukinut istražni zatvor

Zagreb - Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je danas istražni zatvor Branimiru Glavašu, osuđenom za ratni zločin nad Srbima počinjen u Osijeku.

On bi tokom dana trebalo da bude pušten na slobodu, na ovu odluku tužioci imaju pravo da se žale, a o žalbi će odlučivati Vrhovni sud, javili su hrvatski mediji.

Njegov advokat Višnja Drenški Lasan rekla da se Glavaš i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici te da bi tokom dana navjerovatnije trebalo prvo da bude odveden do zatvora u Remetnicu da bi se razdužio.

Na Glavaševim "Fejsbuk" stranicama navodi se da je on pušten na slobodu zbog zdravstvenog stanja.

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. marta, kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja 29. marta je prevezen u zatvorsku bolnicu.

Istražni zatvor određen mu je jer Vrhovni sud početkom marta zaključio da je, po Zakonu o krivičnom postupku, takva mjera obavezna za sve okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina. 

Nakon što je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, na osnovu koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana