Главаш ухапшен, почиње штрајк глађу

Агенције
Главаш ухапшен, почиње штрајк глађу

Загреб - Пошто је полиција дошла по Бранимира Главаша у Осијеку да га, по налогу суда, спроведе у затвор Реметинец, он је окупљеним страначким колегама из ХДССБ-а и новинарима рекао да је то још један преседан у његовом политичко-правосудном прогону и да започиње штрајк глађу.

"Како сам и рекао када сам се вратио у Хрватску, не одустајем од борбе за доказивање своје невиности и пред оваквим политички инструментализованим правосуђем због своје породице, свих грађана Осијека, Славоније и Барање и свих који су учествовали у праведном Домовинском рату, којим је створена и одбрањена независна Хрватска", поручио је Главаш.

Најавио је да ће даљу правну битку наставити његови браниоци, политичку ХДССБ, а да њему преостаје једини начин борбе и протеста против континуираних кршења грађанских и људских права, а то је штрајк глађу, који почиње одмах, у тренутку шестог хапшења.

"Позивамо грађане да нам се придруже, јер оваква власт је тешка срамота за хрватски народ који тако нешто не заслужује", рекао је он прије него што га је полиција одвела.

Загребачки Жупанијски суд затражио је јутрос од осјечке полиције да Бранимира Главаша доведе у истражни затвор у Реметинцу и полиција је по њега стигла нешто прије 11 сати, пренио је портал index.hr.

Врховни суд Хрватске објавио је на интернет страни рјешење којим прихвата жалбу загребачког Жупанијског државног тужилаштва и Бранимиру Главашу одређује истражни затвор.

Највише правосудно тијело закључило је да би Главаш на слободи могао да уништи доказе или утиче на свједоке па му је одредило истражни затвор који "може трајати до правоснажног окончања кривичног поступка, али не дуже од казне на коју је оптужени неправоснажно осуђен".

Одлука је донесена након жалбе Тужилаштва на одлуку Ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда од 6. фебруара, које је закључило да се Главаш након изласка из затвора у Мостару може бранити са слободе.

Тужилаштво је истражни затвор за Главаша затражило истичући да је, пошто је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду Врховног суда у

случајевима "гаража" и "селотејп" од 8 година затвора, на снази пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на 10 година затвора.

Главашева одбрана најавила је да ће, чим прими рјешење Врховног суда, поднијети тужбу Уставном суду.

Уставни суд Хрватске укинуо је 12. јануара пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп" у којима је Главаш правноснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.

Од Врховног суда Уставни суд је затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

Од укупно 5 година и 4 мјесеца, Главаш је у мостарском затвору био 4 године, преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници, а по изласку из затвора вратио се у Хрватску.

Након укидања те правоснажне пресуде на снази је остала неправоснажна пресуда којом је Главаш био осуђен на десетогодишњу казну затвора, на основу чега је одређен притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана