Glavaš stigao u hrvatsku - dočekan kao heroj

Agencije
Glavaš stigao u hrvatsku - dočekan kao heroj

Zagreb - Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš stigao je večeras u Hrvatsku, nakon što je nedavno pušten iz mostarskog zatvora gdje je služio zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Glavaš je nešto prije 19.30 časova ušao u Hrvatsku, a na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH sačekale su ga stranačke kolege iz HDZ-a Slavonije i Baranje.

Lokalni mediji prenose da su se potom uputili u Osijek gdje su Glavašu udruženja ranih veterana iz osječko-baranjske županije priredila veliki koncert dobrodošlice.

Na osječkom trgu okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Na jednom nadvožnjaku, na ulazu u grad, postavljen je transparent "Branimir Glavaš heroj", prenose mediji.

Glavaš je prije desetak dana pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je Ustavni sud Hrvatske poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine i zatražio da se postupak ponovi.

Glavaš je više od pet godina bio u zatvoru, a u BiH je pobjegao uoči izricanja presude u Hrvatskoj, budući da ima i državljanstvo BiH.

Pošto je na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, tužilaštvo je tražilo da mu se ponovo odredi istražni zatvor. O tome bi trebalo da se odlučuje u ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana