General Đukić u Splitu osuđen na devet godina zatvora i mora da plati 17,5 miliona evra štete

Srna
General Đukić u Splitu osuđen na devet godina zatvora i mora da plati 17,5 miliona evra štete

Beograd - Županijski sud u Splitu prvostepeno je osudio penzionisanog oficira JNA Borislava Đukića /70/ za granatiranje brane Peruća i naložio mu da plati nečuvenu nadoknadu za materijalnu ratnu štetu od 17,5 miliona evra.

General Đukić, koga Hrvatska tereti za ratni zločin nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, taj će iznos morati da plati četiri godine od pravosnažnosti presude, prenosi “Politika”.


Riječ je o prvostepenoj presudi na koju general, ali i tužilaštvo, imaju pravo žalbe.

Prema presudi, on je kao komandant 221. motorizovane brigade Devetog kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica vojne milicije SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993. godine, kao podređeni generalima Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno sa generalima Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom.

General Mladić je u zatvoru u Hagu, gdje je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u BiH, a Novaković i Korica su preminuli.

Đukić je već više od tri godine u pritvoru u Hrvatskoj, kojoj je izručen iz Crne Gore.

Uhapšen je 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat po hrvatskoj potjernici, nakon čega se Srbija obratila Crnoj Gori sa zahtjevom za izručenje, jer je Đukić državljanin Srbije.

Nakon osam mjeseci u pritvoru u Spužu crnogorski sudovi su doneli rješenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, a ministar pravde Crne Gore donio je konačnu odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana