Генерал Ђукић у Сплиту осуђен на девет година затвора и мора да плати 17,5 милиона евра штете

Срна
Генерал Ђукић у Сплиту осуђен на девет година затвора и мора да плати 17,5 милиона евра штете

Београд - Жупанијски суд у Сплиту првостепено је осудио пензионисаног официра ЈНА Борислава Ђукића /70/ за гранатирање бране Перућа и наложио му да плати нечувену надокнаду за материјалну ратну штету од 17,5 милиона евра.

Генерал Ђукић, кога Хрватска терети за ратни злочин над цивилима током рата у некадашњој Југославији, тај ће износ морати да плати четири године од правоснажности пресуде, преноси “Политика”.


Ријеч је о првостепеној пресуди на коју генерал, али и тужилаштво, имају право жалбе.

Према пресуди, он је као командант 221. моторизоване бригаде Деветог книнског корпуса ЈНА и свих пограничних јединица војне милиције САО Крајине, од друге половине септембра 1991. до јануара 1993. године, као подређени генералима Ратку Младићу и Милету Новаковићу, наредио својим подређенима активирање експлозива којим је урушена и оштећена брана Перућа.

Ђукић је у овом случају био оптужен заједно са генералима Ратком Младићем, Милетом Новаковићем и Бранком Корицом.

Генерал Младић је у затвору у Хагу, гдје је првостепено осуђен на доживотни затвор због злочина у БиХ, а Новаковић и Корица су преминули.

Ђукић је већ више од три године у притвору у Хрватској, којој је изручен из Црне Горе.

Ухапшен је 18. јула 2015. године на аеродрому Тиват по хрватској потјерници, након чега се Србија обратила Црној Гори са захтјевом за изручење, јер је Ђукић држављанин Србије.

Након осам мјесеци у притвору у Спужу црногорски судови су донели рјешења да су испуњени услови да се изручи и једној и другој земљи, а министар правде Црне Горе донио је коначну одлуку да се Ђукић изручи Хрватској, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана