General Bajić: Borili smo se protiv oružane pobune u Hrvatskoj

Srna
General Bajić: Borili smo se protiv oružane pobune u Hrvatskoj

Beograd - General Ljubomir Bajić, jedan od šestorice oficira protiv kojih je hrvatska policija podnijela krivičnu prijavu zbog vazdušnog napada na Banske dvore u Zagrebu 1991. godine, izjavio je da se Hrvatska tada digla na otvorenu oružanu pobunu, a da je on kao profesionalni oficir školovan za odbranu svoje zemlje /SFRJ/.

„Moje komandno geslo tokom vojne karijere bilo je da se 'zmija bije ravno u glavu'„, rekao je Bajić, koji je u to vrijeme bio komandant Petog vazduhoplovnog korpusa.


On je za „Večernje novosti“ rekao da nije uplašen što iz Zagreba traže da bude pritvoren, navodeći da ima puno povjerenje u državne organe Srbije.

„Naravno, obavezan sam i rado ću dati sve odgovore na ovu krivičnu prijavu pravosudnim organima moje države - Srbije“, dodao je Bajić i naglasio da su ostali okrivljeni samo izvršavali njegovo naređenje.

Bajić je dodao da ne može da zaboravi šta se sve dešavalo u Tuđmanovoj Hrvatskoj i da nije bježao ni kada su ga optužili za rušenje helikoptera OEBS-a.

„Nisu imali dozvolu za prelet i naredio sam vatru“, podsjetio je Bajić.

On kaže da je 1941. godinu kao dvogodišnjak preživio samo zato što ga ustaše iz rodne Banjaluke nisu odvele u logor za djecu Jastrebarsko, već ga je majka nekako ubacila u voz za Srbiju.

„Ostao sam živ i kao general JNA sam znao šta se sprema srpskom narodu u Tuđmanovoj državi“, rekao je Bajić.

Hrvatska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv šest bivših pripadnika JNA, od kojih su pet državljani Srbije, a jedan Hrvatske. Osim Bajića, to su Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa, Davor Lukić i lice sa čiji su inicijali Č.K.

U Zagrebu je najavljena i međunarodna potjernica za njima, kao i da će biti zatražen istražni zatvor.

Oni su optuženi za „pokušaj ubistva najviših državnih ličnosti i za zločin protiv civilnog stanovništva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana