Gdje je centralni spomenik svim žrtvama ustaške NDH?

Srna
Gdje je centralni spomenik svim žrtvama ustaške NDH?

Zagreb - U Zagrebu planiraju podizanje spomenika za šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ali iz Jevrejske gradske opštine odgovaraju da bi spomenik trebalo da bude podignut svim žrtvama ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Najviši funkcioneri Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, predsjednik, i Sanja Zoričić Tabaković, predstavnik jevrejske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, u pismu gradonačelniku Milanu Bandiću svojevremeno su postavili nekoliko pitanja.

Glavno pitanje je zašto se uz već postojeći centralni evropski memorijal, sagrađen 2005. godine u Berlinu, u Zagrebu podiže spomenik sa istim nazivom?

Ovdje bi trebalo očekivati spomenik žrtavama ustaške NDH, u čije je doba ubijeno 80 odsto pripadnika jevrejske zajednice, "a ne utopiti ih u šest miliona svih jevrejskih žrtava".

Kao mogući motivi takvog postupka navode se: "neutralizacija ustaškog zločina, rehabilitacija NDH, prekrajanje istorije, izjednačavanje žrtava ustaških rasnih zakona i svih žrtava Drugog svjetskog rata, te minorizacija hrvatske antifašističke borbe".

Snješka Knežević, glavni istoričar zagrebačkog urbanizma, navodi da bi umjesto manipulacije velikom evropskom istorijskom temom, Zagreb mogao dobiti i hipoteku - zato što memorijala za sve žrtve ustaškog terora i zločina u Hrvatskoj nema.

Ona objašnjava da je upitno i mjesto najavljenog memorijalnog centra Holokausta - zagrebačka stanica, koja nije bila ni sabirno mjesto, niti su transporti u koncentracione logore polazili sa nje, već su tuda samo prolazili.

Autentična mjesta istoričari su odavno identifikovali, ali ona nisu prikladna za spomenik.

U Berlinu ili u Londonu takvi kompleksi se postavljaju u reprezentativne, mahom istorijske javne prostore, usred života grada, katkad i nacije, navodi ona, a prenosi portal "Telegram".

U ustaškoj NDH izvršen je genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, koji su bili žrtve rasnih zakona. Međutim, centralni spomenik posvećen žrtvama NDH nije predviđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana