Frljić: HDZ sprovodi dubinsku fašizaciju društva

Agencije
Frljić: HDZ sprovodi dubinsku fašizaciju društva

Hrvatski reditelj Oliver Frljić, čija predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je izazvala žestoke proteste lokalnih vlasti Splita uoči prikazivanja na 27. Marulićevim danima, optužio je vladajuću HDZ da i dalje sprovodi "dubinsku fašizaciju društva".

"HDZ i dalje sprovodi dubinsku fašizaciju društva, a zbivanja u Splitu su krst na 'U' rada hrvatskih institucija", rekao je Frljić za hrvatski nedjeljnik Nacional u svom prvom reagovanju nakon sinoćnih protesta.


On je za portal Nacional.hr rekao da već dugo prima pretnje smrću, ali da se ne boji "uprkos tome što institucije ne rade svoj posao".

Prikazivanje Frljićeve predstave je zbog sinoćnih protesta počelo sa izvjesnim zakašnjenjem. Pristalice lokalnih odbora HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih udruženja veterana organizovali su protest na kojem je reditelj grubo izvređan. Nakon protesta policija je protiv 18 osoba podnijela optužne predloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" izazvala je veliko interesovanje, prvenstveno zbog kontroverznih scena, poput jedne u kojoj Isus Hrist siluje muslimanku. Ulje na vatru dolila je činjenica da je predstava, za koju je Katolička crkva ocijenila da vrijeđa vjernike, uvršćena na repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u okviru kog je sinoć i izvedana na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (HNK).

Upravo to je bio povod da se bijesna rulja, uglavnom članova i simpatizera HSP-a (Hrvatska stranka prava), okupi ispred HNK-a i gledaoce koji su dolazili na predstavu vrijeđa najpogrdnijim riječima, piše Blic.

Iz mase su se čuli povici "go*a jugoslovenska", "ku*o četnička", "ku'ćeš vještice", "udbaško go*o", "cigani", "sotone", "odlazite iz hrvatskog Splita" i slično, a u jednom trenutku bijesna rulja okrenula se ka policiji i počela da skandira "kako vas ovo ne vrijeđa" i "jeste li vi Hrvati". Okupljeni su tražili i da reditelj predstave Oliver Frljić bude uhapšen, ali i da se na mjesto ministra kulture vrati Zlatko Hasanbegović, ministar čiji su mandat obilježili skandali, mahom povezani sa ustaštvom.

Nekolicina, kako pišu lokalni mediji, simpatizera ili članova HSP-a kupila je karte za predstavu i ušla u dvoranu da bi pokušala da minira izvođenje i napravi incident. Tada je došlo do spontane, ali sjajne reakcije publike koja je uglas počela da pjeva pjesmu "Kad bi svi ljudi na svijetu" Arsena Dedića iz davne 1967. godine i tako utišala demonstrante.

Ovo nije prvi put da su Frljićeve predstave izazvale burne reakcije, pa čak i ozbiljnije incidente, poput nereda koji su se dogodili nedavno u Poljskoj ispred pozorišta u kome je trebalo da počne predstava "Prokletstvo" kada je policija grubo rastjerala demonstrante.

U haosu koji je nastao bacane su i petarde i dimne bombe, piše Blic i dodaje da je bes izazvala scena u predstavi u kojoj je, nakon prizora oralnog seksa, kip pokojnog poljskog pape obješen s pločom "zaštitnik pedofila". Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji predstavu su ocijenile kao "bogohulnu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana