Фрљић: ХДЗ спроводи дубинску фашизацију друштва

Агенције
Фрљић: ХДЗ спроводи дубинску фашизацију друштва

Хрватски редитељ Оливер Фрљић, чија представа "Наше насиље и ваше насиље" је изазвала жестоке протесте локалних власти Сплита уочи приказивања на 27. Марулићевим данима, оптужио је владајућу ХДЗ да и даље спроводи "дубинску фашизацију друштва".

"ХДЗ и даље спроводи дубинску фашизацију друштва, а збивања у Сплиту су крст на 'У' рада хрватских институција", рекао је Фрљић за хрватски недjељник Национал у свом првом реаговању након синоћних протеста.


Он је за портал Национал.хр рекао да већ дуго прима претње смрћу, али да се не боји "упркос томе што институције не раде свој посао".

Приказивање Фрљићеве представе је због синоћних протеста почело са извjесним закашњењем. Присталице локалних одбора ХСП, ХЧСП и Координација хрватских удружења ветерана организовали су протест на којем је редитељ грубо извређан. Након протеста полиција је против 18 особа поднијела оптужне предлоге због нарушавања јавног реда и мира.

Представа "Наше насиље и ваше насиље" изазвала је велико интересовање, првенствено због контроверзних сцена, попут једне у којој Исус Христ силује муслиманку. Уље на ватру долила је чињеница да је представа, за коју је Католичка црква оцијенила да вријеђа вјернике, увршћена на репертоар фестивала хрватске драме Марулићеви дани у оквиру ког је синоћ и изведана на сцени Хрватског народног казалишта у Сплиту (ХНК).

Управо то је био повод да се бијесна руља, углавном чланова и симпатизера ХСП-а (Хрватска странка права), окупи испред ХНК-а и гледаоце који су долазили на представу вријеђа најпогрднијим ријечима, пише Блиц.

Из масе су се чули повици "го*а југословенска", "ку*о четничка", "ку'ћеш вјештице", "удбашко го*о", "цигани", "сотоне", "одлазите из хрватског Сплита" и слично, а у једном тренутку бијесна руља окренула се ка полицији и почела да скандира "како вас ово не вријеђа" и "јесте ли ви Хрвати". Окупљени су тражили и да редитељ представе Оливер Фрљић буде ухапшен, али и да се на мјесто министра културе врати Златко Хасанбеговић, министар чији су мандат обиљежили скандали, махом повезани са усташтвом.

Неколицина, како пишу локални медији, симпатизера или чланова ХСП-а купила је карте за представу и ушла у дворану да би покушала да минира извођење и направи инцидент. Тада је дошло до спонтане, али сјајне реакције публике која је углас почела да пјева пјесму "Кад би сви људи на свијету" Арсена Дедића из давне 1967. године и тако утишала демонстранте.

Ово није први пут да су Фрљићеве представе изазвале бурне реакције, па чак и озбиљније инциденте, попут нереда који су се догодили недавно у Пољској испред позоришта у коме је требало да почне представа "Проклетство" када је полиција грубо растјерала демонстранте.

У хаосу који је настао бацане су и петарде и димне бомбе, пише Блиц и додаје да је бес изазвала сцена у представи у којој је, након призора оралног секса, кип покојног пољског папе објешен с плочом "заштитник педофила". Католичка црква и конзервативне средине у тој земљи представу су оцијениле као "богохулну".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана