Fratar osuđen na dvije godine zatvora

Agencije
Fratar osuđen na dvije godine zatvora

Split - Najpoznatiji dalmatinski fratar Šime Nimac nepravosnažno je u petak osuđen na dvije, a bankar Jasmina Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora na Županijskom sudu u Splitu.

Fra Šime i bankar Bilonić smatraju se krivim za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, a Bilonićeva još i za podsticanje na zloupotrebu položaja. Na splitskom Županijskom sudu sudilo im se zbog pronevjere 10 miliona kuna u vlasništvu Župe u Baškoj Vodi.

Podsjetimo, fratar Šime je prodao crkveno zemljište, a novac je nestao sa župskog računa zbog čega se našao na optuženičkoj klupi zajedno sa svojim bankarom koju terete da ga je podsticala i pomagala mu.

Fra Šime je tokom suđenja u svojoj odbrani rekao da je imao namjeru obnoviti crkvu i da mu nikad nije palo na pamet da zadrži novac.

Ispričao je da je milion evra ostavio na računu župe, a dio je prebacio na privatan račun kako bi ga zaštitio. Rekao je i da je u namjeri da obnovi crkvu nailazio na probleme pa mu je bankar Bilonić savjetovala da novac skloni.

Priznao je da je kupio novi "pasat", jer mu je stari prešao 300.000 kilometara, a da je Bilonićeva kupila brod. Dao joj je dio novca koji mu na kraju nije vratila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana