Фајненшел тајмс: Шта ће бити с Балканом ако Албанија и С. Македонија не добију зелено свјетло

Tanjug
Фајненшел тајмс: Шта ће бити с Балканом ако Албанија и С. Македонија не добију зелено свјетло

"Националистичке снаге ојачаће на Балкану ако Албанији и Сјеверној Македонији до јесени не буде дато зелено свјетло да почну преговоре о придруживању ЕУ."

То су рекли премијери двије земље за Фајненшел тајмс.

Како наводи британски лист у данас објављеном чланку, премијери су дали ово упозорење пошто су европски министри спољних послова одложили одлуку о отварању преговора са те двије земље до октобра.

Двије земље су покренуле далекосежне реформе да би испуниле стандарде ЕУ, али због противљења Француске и Холандије на јучерашњем састанку није одобрен званичан почетак преговора о чланству упркос препорукама Европске комисије, наводи ФТ.

"Нису нам потребни неки нови радикализам, национализам и популизам у нашој земљи. Није много важно да ли имамо одлуку Европског савјета у јуну или октобру али ако је октобар, нека коначно буде октобар јер је било много одлагања", рекао је премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

Албански премијер Еди Рама рекао је да би могло бити штетно за ЕУ ако балкански регион који је опкољен земљама чланицама Уније не буде у потпуности интегрисан у европски блок.

Рама је рекао да би могло даље да дестабилизује регион уколико државе чланице скептичне према проширењу наставе да игноришу позитивну препоруку Европске комисије, и указао на назадовање у демократским процесима у Турској када јој измиче перспектива чланства.

"Не треба да нам се догоде нове лоше ствари да би схватили да свака блокада овог процеса потхрањује национализам, фантазије и штетне снове", рекао је Рама.

Двојица вођа говорила су за ФТ на маргини форума о Западном Балкану у Лондону.

Заев изгледа има наде да ће Сјеверна Македонија, која је представљена као ријетка успјешна прича у региону прошле године када је окончала деценијама стари сукоб са Грчком око имена, добити одобрење за почетак преговора касније ове године, наводи Фајненшел тајмс.

Лист додаје да постоји већи скептицизам у неким европским земљама око спремности Албаније да формално почне преговоре.

Октобарски рок биће тест за кредибилитет Брисела, рекао је директор Центра за југоисточне студије на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер и додао да би било "неодрживо" за двојицу балканских вођа да остану на власти уколико се одлука поново одложи, преноси британски лист.

"Овдје се не ради само о политици проширења, овдје се ради о самој ЕУ. Тиме се у основи каже да је ЕУ неспособна да доноси одлуке у кључној области своје политике", рекао је Бибер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана