ФТ: Мислите ли да ће се Албанци ујединити око креирање Велике Албаније?

ФТ: Мислите ли да ће се Албанци ујединити око креирање Велике Албаније? 20.05.2019 23:22 | Агенције

Ново питање које се покреће на Балкану након потписивања Преспанског споразума је да ли ће се Албанци ујединити око идеје креирање Велике Албаније, наводи се у данашњој анализи Фајненшел тајмса, коју преноси портал Плусинфо.

“Да ли ће етнички Албанци бити задовољни да остану подељени у три државе - Албанија, Северна Македонија и самопроглашено Косово, или ће дио или сви они покушати да се уједине у велику Албанију”, анализира Фајненшел Тајмс.

ФТ наводи да Споразум из Преспе представља највеће дипломатско достигнуће на Западном Балкану након Дејтонског споразума којим је окончан рат у Босни и Херцеговини.

А када је ријеч о идеји о Велике Албаније, ФТ сматра да то доноси ризик за ново насиље у региону и зато поручује да албански политичари у све три заједнице треба да буду уздржани, док политичари у ЕУ и на Балкану морају да убиједе Албанце да су њихова права у фокусу.

“Преспански споразум покреће наду за напредак у рјешавану других регионалних изазова, посебно спора између Београда и Приштине, као и уставног ћорсокака у Босни и Херцеговини”, истиче се у анализи ФТ.

Преспански споразум, према Фајненшл тајмсу, ће бити оцијењен и на основу тога да ли ће одстранити сумње о дугорочној стабилности Сјеверне Македоније, а да би се то догодило, како се наводи у тексту, потребна су три корака.

“Најприје ЕУ мора да отвори своја врата за Сјеверну Македонију и Албанију, јер ће улаз Албаније у ЕУ зауздати националисте у Албанији и на КиМ у покушајима да искористе етничке Албанце у Северној Македонији за своје циљеве”, истиче се у анализи.

Друго, а имајући у виду да ће се у Грчкој вратити на власт нова демократија која је критична према Споразуму из Преспе, било би добро, наводи се у анализи, да лидер ове странке Киријакос Мицотакис прихвати овај споразум и помогне.

Сјеверној Македонији на путу ка ЕУ и НАТО, што је, оцјењује се, сигурно у грчком националном интересу.

“Такође, вријеме је да се десничари у Северној Македонији опросте с македонским шовинизмом, јер њихов агресивни национализам је нанио велику штету репутацији ове младе државе током владавине Николе Груевског”, напомиње се у анализи Фајненшл Тајмса, те се додаје да ова држава сада мора да негује инклузивни грађански патриотизам.

Осим Преспанског споразума, закључак је, статус Албанаца у Северној Македонији у многоме ће детерминисати и одрживост ове државе на Балкану.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица