Evropska komisija podnijela dvije tužbe protiv Hrvatske

Srna
Evropska komisija podnijela dvije tužbe protiv Hrvatske

Beograd - Evropska komisija podnijela je Sudu EU dvije tužbe protiv Hrvatske - jednu zbog nezakonitog odlagališta u Biljanama Donjim, a drugu jer nije sprovela određena pravila o zaštiti vazdušnog saobraćaja.

Nezakonito odlagalište industrijskog otpada "Crno brdo" u Biljanama Donjim, u blizini Benkovca, udaljeno je manje od 50 metara od naselja.

Mediji navode da je Hrvatska trebalo da počne da upravlja otpadom u skladu s propisima EU o otpadu najkasnije do kraja 2015. godine, da se u nekolik navrata obavezala da to riješi, ali da nije bilo napretka na terenu.

Iz Evropske komisije navode da već gotovo četiri godine industrijski otpad na nezakonitom odlagalištu "Crno brdo" nije uklonjen, niti se njime upravlja na odgovarajući način te postoji opasnost od zagađenja vazduha i podzemnih voda.

Ta se lokacija trenutno koristi kao odlagalište velike količine proizvodnih ostataka iz obrade feromangana i silikomangana.

S obzirom na to da hrvatska nadležna tijela taj materijal nisu klasifikovala kao otpad u skladu s direktivom, oko 140.000 tona tog potencijalno štetnog kamenog agregata odlaže se direktno na tlo, čime se ugrožavaju lokalno stanovništvo i okolina.

U skladu s pravom EU, Hrvatska bi trebalo da uvede mjere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica vazduhom.

Druga tužba odnosi se na zaštitu vazdušnog saobraćaja, gdje Hrvatska nije na vrijeme ažurirala svoje zakonodavstvo.

Iz Komisije navode da je riječ o administrativnom pitanju koje nije povezano sa bezbjednosnim nedostacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana