Evropska komisija: Smanjiti ilegalne migracije

Srna
Evropska komisija: Smanjiti ilegalne migracije

Brisel - Evropska komisija saopštila je danas da države zapadnog Balkana treba da smanje ilegalne migracije i da pojačaju saradnju sa evropskom graničnom službom.

Godišnja procjena ispunjavanja parametara vizne liberalizacije obuhvatila je Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, kao i istočoevropske države Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

“Ilegalna migracija iz Ukrajine, Srbije i BiH u EU i dalje je visoka, a rastući broj neosnovanih prijava za azil u EU iz Moldavije i Gruzije je razlog za brigu”, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je Albanija preduzela “efikasne mjere” u vezi sa pitanjem ilegalnih migracija i da je broj zahtjeva za dobijanje azila iz te zemlje u prvoj polovini 2018. godine umanjen za 32 odsto.

“Saradnja, readmisija i povratak odvijaju se uredno u vezi sa svim ovim zemljama”, navodi se u tekstu i dodaje da ima prostora za poboljšanje, posebno kada je riječ o readmisiji državljana trećih zemalja u Srbiji.

Komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos rekao je da sve pomenute države ispunjavaju svoje obaveze, ali da poziva na “brze i pojačane napore za dalje smanjenje ilegalnih migracija i na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana