Европа има тајни план ако Ердоган оствари своју претњу?

Танјуг
Европа има тајни план ако Ердоган оствари своју претњу?

Лондон - Европске земље сковале су тајни план како да ограде сјеверни дио континента у случају да Турска оствари претњу да ће отворити капије за милионе избјеглица.

То пише британски "Експрес", који наводи и да су државе централне Европе и Балкана у највишем степену приправности због могућег новог масовног таласа избјеглица након уцјењивачке поруке турског предсједника лидерима ЕУ.

Србија је објелоданила да припрема свој сопствени план дјеловања у ванредним ситуацијама, идући стопама сусједа - Бугарске, Македоније и Хрватске, у подизању баријера које ће затворити већи дио континента. Екстремне мјере су процуриле захваљујући инсајдерима у влади који кажу да министри страхују да ће Ердоган ослободити "цунами" од три милиона избјеглица на Европу, пише британски "Експрес".

Србија, која није чланица ЕУ, кључна је транзитна тачка за мигранте који из Грчке покушавају да се домогну обећане земље, тј. Њемачке и Шведске.

Али сусједне земље, укључујући Мађарску, заузеле су изузетно оштар став према мигрантима, подижући на својим границама ограде, због чега је све више избјеглица остало заробљено у Србији.

Владини званичници кажу да је у земљи регистровано 5.200 тражилаца азила, а да још 1.000 њих живи на улицама, прије свега, Београда.

Лист цитира министра за рад Александра Вулина, који је потврдио да власти разматрају планове у случају да план ЕУ-Турска о избјеглицама доживи крах, додајући да ће пограничне контроле према Бугарској бити знатно појачане.

Лидер Српске народне партије Ненад Поповић тражи подизање зида.

"Тражимо од владе да хитно донесе одлуку о градњи зида на граници са Македонијом како би се зауставио неконтролисани прилив миграната у Србију", рекао је он.

У оштрој процени одговора ЕУ на мигрантску кризу, он је рекао:

"Уместо да реагују енергично на Ердоганову претњу да ће отворити границе за три милиона избеглица, Брисел држи главу у песку као ној, показујући свету да нема ни снаге ни капацитета да се избори са нарастајућом мигрантном кризом", каже Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана