Erjavec ponudio ostavku

Srna
Erjavec ponudio ostavku

Ljubljana - Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rekao je danas da je ponudio ostavku zbog skandala oko snimka o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca sa zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Simonom Drenik.

Erjavec je izjavio da je kasno sinoć ponudio ostavku nakon što je Stalni arbitražni sud u Hagu saopštio da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum sa Hrvatskom, ali da se postupak nastavlja.

"Ponudio sam ostavku premijeru Miri Ceraru jer on treba da donese odluku kakva je moja uloga bila u arbitražnoj proceduri i da li još ima povjerenja u mene", naglasio je Erjavec.

On je istakao da ga je "lična odgovornost" spriječila da prošle godine podnese ostavku, kada je u javnosti objavljen sporni snimak.

Sud je saopštio da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009. godine, ali da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.

Zagreb se prošle godine povukao iz postupka, nakon što su mediji objavili snimke.

Odluku o povlačenju donio je hrvatski Sabor, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Slovenija je odbila prijedlog i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

Prema sinoćnjoj odluci, sudije arbitražnog suda su zaključile da arbitraža nije povrijeđena u tolikoj mjeri da se postupak ne može nastaviti, kao i da nije dovedena u pitanje nezavisnost drugih sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana