Екстремисти спријечени да уђу у Јасеновац

Агенције
Екстремисти спријечени да уђу у Јасеновац

Јасеновац - Полиција је онемогућила одржавање за јуче најављеног скупа ултрадесне Аутохтоне - Хрватске странке права на Спомен-подручју Јасеновац.

Јаке полицијске снаге - редовна полиција, специјалци и бројни полицајци у цивилу, с начелником ПУ Сисачко-мославачке Луком Пешутом на челу, дочекале су Келеминчеве праваше на силаску с аутопута код Новске.

Полиција је зауставила предсједника и чланове ове екстремистичке А-ХСП на аутопуту Загреб - Липовац, код излаза у Новску и онемогућила им да продуже до Спомен-подручја Јасеновац, па су они перформанс извели код наплатне рампе.

Њихов покушај да прођу није успио ни након преговора са полицијом.

Келеминец је још једном устврдио да је Јасеновац лаж коју шире Срби.

- Стално нас оптужују за 1941. годину, а не спомињу своје злочине из 1991. године. Лажу о броју жртава и манипулирају. Ко Њемачку оптужује за 1941? Нико, а нама се стално та година набија на нос - рекао је Келеминец.

Након што су на банкину улице заболи стотинак малих дрвених крстова, уз које су запалили свијеће, праваши су се вратили у Загреб. Аутобус с правашима на улици код наплатних кућица код Новске задржао се укупно мање од сат.

Начелница општине Јасеновац Марија Мачковић је хрватским медијима рекла да је током преподнева у Спомен-парку било полиције.

Директор Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић је рекао да је чуо за одржавање скупа, али да то није било ништа званично.

Аутохтона - Хрватска странка права најавила је у суботу да ће 40 припадника странке у недјељу отићи у Јасеновац, напомињући да су 22. априла били “незаконито” спријечени у доласку.

Позив медијима је уз поздраве “Бог и Хрвати” и “За дом спремни” потписао предсједник странке Дражен Келеминец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана