ЕУ упозорила Тачија

Агенције
ЕУ упозорила Тачија

Приштина - Западне дипломате узнемирене су инсистирањем Демократске партије Косова Хашима Тачија да по сваку цијену остане на власти или изазове понављање парламентарних избора, а такво понашање оцјењују као штетно по интересе Косова.

Извори међу "високим дипломатским представницима земаља чланица Европске уније" рекли су да се Европска унија неће мијешати у рјешавање ових проблема и да ће оставити Косову да пронађе излаз из ситуације.

Један европски дипломата, који је желио да остане анониман, рекао је да ЕУ има "толико проблема да мало ко има времена и енергије да се бави политичким играма на Косову".

Дипломате поручују ДПК-у да, упркос чињеници да је освојио највише гласова на изборима, није успио да обезбиједи већину, већ су то учинили његови политички ривали, и да у Скупштини не могу бити двије већине.

- У једном тренутку Тачи и ДПК треба да схвате да, свиђало им се то или не, они немају већину у Скупштини, већ да је већину обезбиједио неко други - пренијели су приштински медији ријечи неименованог западног дипломате.

Након што је освојио највише гласова на ванредним изборима, ДПК није успио да обезбиједи потребну већину за формирање власти. Упркос томе, Тачи не жели да власт препусти опозиционим странкама. Због тога се све више спомиње могућност поновних ванредних избора на Косову.

Формирање власти на Косову биће тема данашњих разговора у Бриселу, најавио је јуче директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је изјавио да је важно да "учешћем на изборима Срби коначно добију полуге утицаја".

На питање новинара када могу да се очекују преговори о учешћу Срба у покрајинској влади, Ђурић је рекао да ће то бити предмет разговора наредних седмица и додао да ће се разговори о формирању покрајинске владе водити између представника Српске листе и косовских Албанаца.

- Боримо се за наш језик, да се у Приштини говори у институцијама и на српском језику - рекао је Ђурић и додао да ће се Србија борити "за сваког свог човека, сваку кућу и сваку њиву". (Агенције)

Парк мира

Марко Ђурић је рекао да очекује да у Бриселу чује нове идеје у вези са рјешавањем проблема на мосту на Ибру, да се нада да ће се тензије смирити и да ће се разговарати о начинима на који се спроводи "правда" према Србима. Он је истакао да је и замјеник косовског премијера Едита Тахири посјетила Парк мира, прешла преко нечега за шта је тврдила да је несавладива барикада и посјетила сјеверну Косовску Митровицу и да тај парк јесте у функцији нормализације односа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана