ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану

Агенције
ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану

ЕУ не би требало да одустане од Балкана, а неиспуњена обећања о чланству би могла да ослабе умјерене и реформске струје у региону, оцијенио је “Фајненшел тајмс”.

ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану, јер лидери Уније на самиту у јуну треба да одлуче о приступним преговорима са Албанијом и Сјеверном Македонијом. Одлука треба да буде једногласна, али неке земље попут Француске и Холандије оклијевају са наредном фазом проширења Уније, навео је ФТ.

Французи желе да се ЕУ фокусира на своје реформе, јачање зоне евра и избјегавање мера које би могле да јачају националистичке и популистичке струје. Међутим, то би могло да се окрене против Уније, која сматра да Балкан држи под контролом, сматра ФТ.

Британски лист наводи примјер рјешавања спора између Сјеверне Македоније и Грчке, чиме је Скопље показало да одустаје од ултранационализма претходника. Народ Сјеверне Македоније можда ће се запитати да ли ће ЕУ икада отворити своја врата ако храбра дипломатија и вјешто управљање националним димензијама конфликта око имена не буду награђени приступним преговорима, навео је лист.

Такво кашњење би одложило реформе у Сјеверној Македонији, поткопало борбу против корупције и организираног криминала, а то би могло да оживи и македонски шовинизам, оцијењује лист.

“Ако врата ЕУ остану затворена, умјерене струје могу да буду дискредитоване. Међутим, постоји и опасност да врата буду отворена Сјеверној Македонији, а Албанија буде остављена да још чека. Таква иницијатива би бацила уље на вратру паналбанског национализма”, наводи ФТ и додаје да би постојао ризик од експлицитнијег оживљавања идеје “велике Албаније”.

Британски лист у даљој анализи сматра да би такав сценарио додатно подрило напоре о рјешавању питања између Београда и Приштине и појачало тензије између Бошњака, Хрватска и Срба у БиХ.

“Ако се појача регионална нестабилност због стидљивости ЕУ, тада ће се створити погодно тло за страно мјешање”, додаје лист наводећи утицаје Русије, Турске и Кине.

Они који критикују проширење ЕУ у праву су кад кажу да је у балканским земљама квалитет демократије и правне државе нижи у односу на норме ЕУ. Али ће повјерење региона у ЕУ и ентузијазам њеног народа за тешке реформе неопходне за чланство, бити умањени ако ЕУ на самиту у јуну не упути позитиван сигнал, додао је британски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана