Џомић: Венецијанска комисија рекла да нема прекњижавања црквене имовине

Срна
Џомић: Венецијанска комисија рекла да нема прекњижавања црквене имовине

Подгорица - Протојереј-ставрофор Велибор Џомић изјавио је, након данашњег објављивања Мишљења Венецијанске комисије о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, да се показало тачним да нема сагласности ове комисије за једнострано прекњижавање имовине цркава и вјерских заједница.

Џомић, који је координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, рекао је за Радио "Светигора" да су се показала нетачним увјеравања представника црногорске власти и њој наклоњених медија да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о приједлогу овог закона.

"Нема оне идеје да се једнострано прекњижава имовина на основу пописа органа управе надлежног за имовину и да катастар поступа по томе. Напротив, свако може да поднесе захтјев. И ја могу данас да поднесем захтјев да је ваш стан мој, али то не значи остваривање права по том захтјеву", каже протојереј Џомић.

Он је подсјетио да је управо то била интенција члана 62 и 63 спорног приједлога закона.

"Та интенција није добила пролаз. То је могуће само након завршене управно-судске процедуре, управно-правне процедуре, у случајевима када негдје није завршен државни премјер. А тамо гдје су окончани поступци, гдје је све завршено, гдје већ деценијама и годинама постоје правоснажна рјешења, тамо искључиво путем судске одлуке. То значи да онај који тужи, у овом случају ако би то била држава, мора да докаже своје право да је била власник црквене имовине. А то је, одговорно тврдим - немогуће", појаснио је протојереј Џомић.

Он је додао да се из првог читања Мишљења Венецијанске комисије види да све и када би се десило да негдје у неком појединачном случају држава буде укњижена као власник неке сеоске цркве, она нема право да утиче на статус корисника и да одређује "ко ће у какву цркву да иде".

"Венецијанска комисија је у томе изричита. То су поступци који су апсолутно непотребни и штетни", нагласио је протојереј Џомић.

Он сматра да оно што је културно насљеђе Црне Горе треба да буде штићено, али да је оно већ заштићено Законом о заштити културних добара.

"Црна Гора треба да добије модеран закон који ће бити поштован од свих, који ће бити препознат као закон о слободи, а не као закон о правном насиљу или било каквој другој врсти насиља", рекао је отац Џомић.

Он је најавио да ће текст Мишљења Венецијанске комисије наредних дана бити подробно анализиран у Правном савјету Митрополије.

Црногорска Влада саопштила је да је Мишљење Венецијанске комисије о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, које је данас објављено, веома позитивно.

Из Владе Црне Горе навели су да нису тачни наводи Митрополије црногорско-приморске да је Влада планирала једнострано прекњижавање цркава и да је Венецијанска комисија својим мишљењем наводно осујетила ту намјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана