Државном тужилаштву Хрватске стигла пријава против Далићеве и Рамљака

Срна
Државном тужилаштву Хрватске стигла пријава против Далићеве и Рамљака

Загреб - Државном тужилаштву Хрватске стигла је кривична пријава против хрватског министра привреде Мартине Далић, владиног повјереника за "Агрокор" Анте Рамљака и других лица повезаних са ванредном управом тог концерна и Фондом "Најтхед" због, како се наводи, злопотребе положаја и овлаштења почињених у систему злочиначког удружења, јавља ХРТ.

Наводи се да је пријаву поднијела непозната особа, те да је исти документ послат на још 40 адреса - челним људима у држави, саборским посланицима, партијама и медијима.

Према сазнањима ХРТ-а, Државно тужилаштво Хрватске ставило је пријаву у редовну процедуру.

Хрватски недјељник "Национал" објавио је да је ревизорска кућа "Прајсвотерхаус Куперс" утврдила да је вриједност "Агрокора" двије милијарде евра мања од оне која је наведена у финансијском извјештају овог концерна.

Лист наводи да би се Тодорић могао суочити са оптужбом да је одговоран за највећу системску пљачку у историји Хрватске јер ће у ревизорском извјештају бити наведено да је лажирао пословне књиге и лажно представљао вриједност "Агрокора", те тиме доводио у заблуду иностране кредиторе.

Предистрагу у случају "Агрокор" мјесецима спроводи загребачко Жупанијско државно тужилаштво у сарадњи са полицијом и другим државним органима ради утврђивања могућих незаконитости у раду поменутог концерна и са њим повезаних предузећа до активирања "лекс Агрокора" и постављања ванредне управе.

Хрватски медији спекулишу да се све догађа након низа објављених текстова на блогу власника "Агрокора" Ивице Тодорића, гдје је упозорено да су државни службеници и с њима повезане особе прекршили низ закона - Закон о спречавању сукоба интереса, Закон о јавној набавци, Закон о праву на приступ информацијама и Закон о тржишту капитала.

Хрватски концерн "Агрокор" објавио је почетком маја да ниво задужености на дан 31. март, без "Меркатора" и са њим повезаним друштвима, износи 40,4 милијарде куна /5,44 милијарде евра/

У извјештају ванредне управе концерна "Агрокор", на чијем је челу Рамљак, саопштено је да је компанија "Конзум" у првих пет мјесеци ове године пословала са губитком од 8,4 милиона евра. Влада Хрватске именовала је почетком априла Рамљака за ванредног повјереника за "Агрокор", у складу са одредбама Закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана