Državljanin BiH zaradio 1,6 miliona evra prevarom sa stanovima u Splitu

Agencije
Državljanin BiH zaradio 1,6 miliona evra prevarom sa stanovima u Splitu

Split - Nakon provedene istrage splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 49-godišnjeg državljanina Hrvatske i BiH koji je od juanuara 2006. do kraja 2009. u Splitu, kao direktor i osnivač trgovačkog društva, prodavao stanove u stambenim zgradama koji su bili pod hipotekom, čime je devet osoba oštetio za 1,6 miliona evra.

Optuženi je nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

Kako je na interentskim stranicama saopštilo Općinsko državno  odvjetništvo, on je od 1. januara 2006. do 31. decembra 2009. u  Splitu, kao direktor i osnivač trgovačkog društva, prodavao stanove u stambenim zgradama koji su bili pod hipotekom radi osiguravanja tražbine dviju banaka iz Austrije od trgovačkog društva kojemu je bio direktor.

S devet kupaca sklopio je ugovore o kupoprodaji stanova neistinito im prikazujući da će im nakon isplate kupoprodajne cijene od banaka osigurati očitovanje radi brisanja uknjižbe založnog prava na tim stanovima.

Preduzetnik je 1,6 miliona evra u kunskoj protuvrijednosti koje su mu uplatili kupci stanova zadržao za svoje trgovačko društvo umjesto da je novac proslijedio na račun dviju banaka radi brisanja založnog prava na stanovima koje su kupci u cijelosti platili. Tako je, oštetivši kupce stanova, trgovačkom društvu kojem je bio direktor i osnivač pribavio protivpravnu imovinsku korist veću od 1,6 miliona evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana