Држављани БиХ превозили Иранце у Хрватску и бјежали од полиције

Агенције
Држављани БиХ превозили Иранце у Хрватску и бјежали од полиције

РИЈЕКА - Сарајлије Ајдин Делић и Аднан Потура те Семир Реч, држављанин БиХ који живи у Србији, испитани су у тужилаштву у Ријеци због кријумчарења мигрананата у Хрватској.

Током јучерашњег јутра на испитивање у тужилаштво у Ријеци у пратњи полиције доведен је 28-годишњи Делић из Сарајева, заштитар по занимању, због сумње да је из користољубља омогућио другим особама недозвољено кретање и боравак у Хрватској, преноси новилист.хр.

Спочитава му се да је покушао илегалне мигранте, пет држављана Ирана незаконито пребацити преко државне границе.

Недуго након Делића у тужилаштву је испитано још двоје осумњичених. Приведен је Аднан Потура (36) такође заштитар из Сарајева, те Семир Реч (32) држављанин БиХ и Србије. Они су као возач и сувозач у аутомобилу марке Опел Астра такође бх. регистарских ознака, читаво вријеме били извидница.

Све до надомак Чавли, Свилног, гдје је полиција на концу зауставила Делића док су Потура и Реч без заустављања продужили до граничног прелаза Рупа при покушају излаза из Хрватске.

Делића је у суботу послијеподне, нешто прије 14 сати надомак вијадукта Свилно полиција покушала зауставити. Упркос свјетлосним и звучним сигналима те истицањем палице с натписом »СТОП ПОЛИЦИЈА«, возач је убрзао возећи слалом зауставним траком коловоза и при великој брзини.

Тиме је, каже се, Делић угрозио остале учеснике у саобраћају укључујући и полицијске службенике који су кренули за њим у потјеру. Делић је управљао аутомобилом марке Ауди А6. Доласком на вијадукт Свилно возач се због велике брзине којом је ушао у оштру кривину, предњим дијелом возила сударио с возилом Киа које се кретало испред њега, а којим је управљао 76-годишњи возач. Због налета на возило испред њега, Ауди је одбачен на заштитну ограду, гдје се и зауставио

Након испитивања у тужилаштву Делић и Реч у цјелости су признали кривично дјело. Новац који су требали примити, Делић 1.000 евра, а предводница Потура и Реч, сваки по 500 евра, нису добили, обећан им је кад обаве посао. Потура је дјеломично признао почињење казненог дјела, па је у на крају замјеница Општинске државне тужитељке Жељка Чоп подигнула непосредну оптужницу и тиме свакако убрзала правосудни процес оптуженима. Полиција је најавила и пријаву због изазивања прометне несреће.

Стога је трочлано изванрасправно судско вијеће прихватило приједлог тужиоца и одредило им истражни затвор.

Оптужницом се терете да су заједно и договорно с циљем да се окористе, претходно ангажовани од стране непознате особе, пристали да за укупно двије хиљаде евра пребаце стране држављане кроз Републику Хрватску до границе са Републиком Словенијом. Делић је тврди се у оптужници, мигранте преузео у непосредној близини Вргорца.

И док је на ходнику Општинског суда оптужени Делић чекао одлуку о притварању, кратко је рекао да уопште није бјежао полицији. На питање зашто није стао полицији која га је хтјела зауставити, Делић је кратко одговорио: “Ма јесам, таман сам успорио и одједном ми се нешто преокренуло у глави, био сам у некаквом шоку, страху, шта ти га ја знам и опет сам дао гас”.

“Нисам потегао више од 140, можда 150 на сат, у то сам сигуран”, закључио је оптужени Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана