Дојче веле: Хрватска полиција мигранте туче далеко од камера

Дојче веле
Дојче веле: Хрватска полиција мигранте туче далеко од камера

Загреб - Све је више свједочења о полицијском премлаћивању, пљачкању и протјеривању избјеглица из Хрватске. МУП званично то негира, а новинари се жале да им није омогућено да ваљано извјештавају о дешавањима на граници, пише “Дојче веле”.

Поменути портал наводи да је најновији случај заоштравања односа медија и хрватске полиције била реакција синдикалних представника хрватске полиције у којој се истиче да медији стварају погрешну слику. Реакција је одјекнула кад се Хрватско новинарско друштво (ХНД) огласило да медији не би требало да пишу “лијепо”, као што им сугеришу полицијски синдикалисти, него у складу с правилима струке.

Предсједник Синдиката полиције Хрватске (СПХ) Дубравко Јагић се као представник највећег синдиката полиције пак ограђује од саопштења Синдиката полицијских службеника.

“Молимо да се СПХ не мијеша са другим синдикатима јер је СПХ одувијек имао и имаће добру сарадњу и однос с медијима, никад не сумњајући у њихову етичност и професионалност”, рекао је он.

С друге стране, озбиљне критике се редовно упућују на рачун хрватских полицајаца који су у доба највећег избјегличког таласа, из Азије и Африке у Европу, према странцима поступали знатно хуманије него данас. Али посљедње двије године низ избјеглица и хуманитарних организација свједочи о бруталном третману, премлаћивању, чак пљачки избјеглица у близини границе са Србијом, БиХ и Црном Гором, наводи “Дојче веле”.

Портал додаје да новинари и даље приговарају јер полиција ускраћује информације и то не само њима.

“Најрјечитије било је искључивање Народног правобранилаштва из процеса сазнавања истине о поступању према избјеглицама. За то је одговорна извршна власт чији су највиши представници – премијер Пленковић и министар унутрашњих послова Божиновић – ишли дотле да јавно оптуже неименоване невладине организације за организовано кријумчарење људи кроз Хрватску, или да устврде како се азил може затражити само у случају легалног преласка границе. То наравно није тачно, о чему се изјашњавало Правобранилаштво као и активисти”, пише портал, а потом преноси изјаву Маријане Хамершак са Института за етнологију и фолклористику у Загребу и активисткиње грађанске иницијативе “Добродошли!”.

“Утапања и несреће, свједочења о све тежим и тежим облицима насиља на хрватским границама и у име тих и других граница, о пуцњима, батинањима, затварањима, понижавањима и крађама, у крајњој су линији резултат европског режима контроле миграција и деценијске политике криминализације миграција”, каже она.

Хрвоје Зовко, предсједник Хрватског новинарског друштва, каже да су информације које новинари добијају штуре, а најчешће нема одговора на питања која их занимају. 

“Полиција се налази у раскораку између лијепе слике коју желе да представе јавности и случајева који нису баш тако лијепи, а говоре о насиљу према мигрантима”, каже он.

Он за “Дојче веле” подсјећа да су се и медији и јавност, не тако давно, поносили хуманим односом према избјеглицама.

“Али  данас је све подређено циљу уласка у Шенген при чему се не бирају средства, често не поштују ни међународне конвенције”, каже Зовко.

Предсједник ХНД објашњава да се у Хрватској на дневној бази шире неистините вијести, од разних портала којима је једини циљ застрашивање људи избјеглицама.

“Они су им криви за масовне пљачке, убиства, силовања, терористичке нападе. Такве непровјерене вијести се свјесно пласирају у јавност. Испада, као по таквој медијској хистерији, да су хрватском друштву – огрезлом у миту и корупцији – највећи проблем ти несретници. А уз све то олако се заборавља да је и Хрватска, не тако давно, и сама имала избјегличко искуство”, ријечи су Хрвоја Зовка.

Гдје је и какво је онда рјешење за све горе односе, поготово ако опет нарасте избјеглички талас? Из иницијативе “Добродошли!” поручују да су позвали МУП и државно тужилаштво да објаве детаље и резултате истрага покренутих 2017. године.

Такође, иста организација је позвала припаднике полиције да одбију наређења која воде протјеривању избјеглица, док је Влади и МУП поновила захтјев да омогуће цивилни надзор рада граничне полиције у сфери миграција.

Удружење “Are You Syrious?” које извјештава о насиљу на терену протекле седмице је објавило позив да се насиље хрватске полиције према избјеглицама масовно пријављује Европској комисији.

Новинар Борис Павелић из дневника “Нови лист” позвао је МУП да омогући новинарима присуство на граници, те одлазак у патроле с полицијом.

Зовко на исто питање одговара да је рјешење, што се тиче односа државе и избјеглица, у рукама државних институција.

“Но тренутно поједине организације раде оно што би требало да раде институције. Потребно је да се избјеглице више не демонизују и приказују као опасност. А ако говоримо о односу полиције и медија, најприје би требало апеловати на потпуну отвореност полиције, јер новинарима би сви ти подаци свакако морали бити доступни”, каже Зовко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана