Dogovaraju se srpsko-ruske vježbe

Danas
Dogovaraju se srpsko-ruske vježbe

Beograd - Srbija planira da u narednim mjesecima održi nekoliko vojnih vježbi sa Rusijom, uprkos negativnim komentarima iz EU i Amerike, saznaje "Danas".

EU i Amerika kritikovale su vojne vježbe dvije države održane polovinom novembra prošle godine.

Izvori bliski Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije rekli su za "Danas" da se zvanična spoljna politika Srbije nije promjenila, uprkos ukrajinskoj krizi i zahtjevima EU da se uskladi sa evropskom, i to je, kako tvrde, razlog zbog kojeg se i ove godine planiraju vojne vježbe sa Rusijom.

U toku su pripreme za održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbije i Rusije u 2015. godini. Ne postoji još precizna informacija o broju vojnih vježbi, jer se još utvrđuju programi, termini odnosno lokacije na kojima će one biti održane. Dakle, usaglašavanje između dvije vojske i ministarstava su u toku i očekujemo u narednim danima da konačni dogovori o vojnim vježbama budu postignuti, rečeno je nezvanično Danasu u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se juče sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, dan nakon Kerijeve izjave da se Srbija nalazi na "liniji vatre" kada je riječ o onosima Vašingtona i Moskve. Sastanak sa Kerijem, kako je najavljeno, odvio se u četiri oka. Preciznije informacije o čemu su srpski šef diplomatije i američki državni sekretar razgovarali, a u kontekstu izjave da se Srbija nalazi "na liniji vatre" između Rusije i Amerike, nije poznato.

Američki državni sekretar Džon Keri u zvaničnom dijelu susreta je istakao da Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda.

Ministar Dačić je Keriju saopštio da Srbija teži Evropskoj uniji i da tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom "apsolutno nemaju veze sa strateškim opredjeljenjem Srbije".

Podsjetimo, i u predlogu izvještaja o Srbiji specijalnog izvjestioca Dejvida Mekalistera, koji bi 9. marta trebalo da usvoji Evropski parlament, izražava se zabrinutost što u jeku sukoba između EU i Rusije, Srbija održava zajedničke vojne vježbe sa Rusijom. To je konstatovano u kontekstu poziva Srbiji da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

Prvi put u Nikincima u novembru

Zajednička vježba Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, prva u istoriji dvije zemlje, održana je na poligonu Nikinci kod Rume, 14. novembra 2014. Interesantno je da je informacija o tome čuvana u tajnosti, a da je u domaću javnost stigla preko ruskog Ministarstva odbrane. Iako su srpski zvaničnici tvrdili da informacija o vojnoj vježbi nije bila tajna, činjenica da nije pravovremeno najavljena u medijima, tumačila se kao bojazan Vlade Srbije od negativnih komentara EU. Nepunih mjesec dana ranije Beograd je upriličio vojnu paradu, tokom posjete Vladimira Putina, povodom obilježavanja 70-godišnjice od oslobođenja Beograda, što je i dalje predmet kritika pojedinih zapadnih zvaničnika. Srbija je u julu prošle godine imala vojne manevre i sa zemljama članicama NATO - pripadnicima oružanih snaga SAD, Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i Hrvatske. Tokom jeseni VS imala je vojnu vježbu sa Marinskim snagama Evropske komande SAD i vojski četiri zemlje regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana