Договарају се српско-руске вјежбе

Данас
Договарају се српско-руске вјежбе

Београд - Србија планира да у наредним мјесецима одржи неколико војних вјежби са Русијом, упркос негативним коментарима из ЕУ и Америке, сазнаје "Данас".

ЕУ и Америка критиковале су војне вјежбе двије државе одржане половином новембра прошле године.

Извори блиски Министарству одбране и Војске Србије рекли су за "Данас" да се званична спољна политика Србије није промјенила, упркос украјинској кризи и захтјевима ЕУ да се усклади са европском, и то је, како тврде, разлог због којег се и ове године планирају војне вјежбе са Русијом.

У току су припреме за одржавање заједничких војних вежби Србије и Русије у 2015. години. Не постоји још прецизна информација о броју војних вјежби, јер се још утврђују програми, термини односно локације на којима ће оне бити одржане. Дакле, усаглашавање између двије војске и министарстава су у току и очекујемо у наредним данима да коначни договори о војним вјежбама буду постигнути, речено је незванично Данасу у Министарству одбране и Војсци Србије.

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се јуче са државним секретаром САД Џоном Керијем, дан након Керијеве изјаве да се Србија налази на "линији ватре" када је ријеч о оносима Вашингтона и Москве. Састанак са Керијем, како је најављено, одвио се у четири ока. Прецизније информације о чему су српски шеф дипломатије и амерички државни секретар разговарали, а у контексту изјаве да се Србија налази "на линији ватре" између Русије и Америке, није познато.

Амерички државни секретар Џон Кери у званичном дијелу сусрета је истакао да Србија преузима све важнију улогу у много погледа.

Министар Дачић је Керију саопштио да Србија тежи Европској унији и да традиционални пријатељски односи с Русијом "апсолутно немају везе са стратешким опредјељењем Србије".

Подсјетимо, и у предлогу извјештаја о Србији специјалног извјестиоца Дејвида Мекалистера, који би 9. марта требало да усвоји Европски парламент, изражава се забринутост што у јеку сукоба између ЕУ и Русије, Србија одржава заједничке војне вјежбе са Русијом. То је констатовано у контексту позива Србији да усклади своју спољну политику са европском и уведе санкције Русији.

Први пут у Никинцима у новембру

Заједничка вјежба Оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије, прва у историји двије земље, одржана је на полигону Никинци код Руме, 14. новембра 2014. Интересантно је да је информација о томе чувана у тајности, а да је у домаћу јавност стигла преко руског Министарства одбране. Иако су српски званичници тврдили да информација о војној вјежби није била тајна, чињеница да није правовремено најављена у медијима, тумачила се као бојазан Владе Србије од негативних коментара ЕУ. Непуних мјесец дана раније Београд је уприличио војну параду, током посјете Владимира Путина, поводом обиљежавања 70-годишњице од ослобођења Београда, што је и даље предмет критика појединих западних званичника. Србија је у јулу прошле године имала војне маневре и са земљама чланицама НАТО - припадницима оружаних снага САД, Бугарске, Румуније, Азербејџана, Македоније и Хрватске. Током јесени ВС имала је војну вјежбу са Маринским снагама Европске команде САД и војски четири земље региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана