Đedovi im se u grobu okreću

Agencije
Đedovi im se u grobu okreću

Podgorica - Vlada Crne Gore podržala je juče usvajanje rezolucije kojom se kao ništavna proglašava odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Srbije i Crne Gore.

Potom su poslanici parlamenta raspravljali o prijedlogu rezolucije koju je predložila parlamentarna većina.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je rezolucija došla na dnevni red “voljom većine onih koji žele da skrenu pažnju sa svakodnevnih zaduženja i da bi prikrili da su oni dio režima koji je učinio najveće izdaje od vremena 1918. koje je iko u Crnoj Gori napravio”.

- Kada bi danas đedovi onih koji su predložili rezoluciju znali šta i o čemu raspravlja Skupština, prevrtali bi se u grobu. Ali mi koji smo vaši savremenici nismo iznenađeni, znamo da ste na sve spremni. Možete ovim rezolucijama da tražite i da je zemlja ravna - rekao je Radunović.

Dodao je da parlamentarna većina može da mijenja šta hoće, ali da će to “kratko trajati”.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović iz DPS-a, obrazlažući rezoluciju, rekao je da je u pitanju dokument koji treba da ukaže na nepravdu nanesenu Crnoj Gori.

- Svjedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan - rekao je Gvozdenović.

Demokratski front je predložio da na dnevni red bude stavljena njihova rezolucija “Nikada više 1916”, kojom se, kako je rekao Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore, ali taj prijedlog nije prošao.

Tačno sto godina nakon što su Crnogorci odlučili da se pripoje Srbiji, aktuelna crnogorska vlast čini sve da ih od Srbije razdvoji. Nakon zabrane ulaska u zemlju srpskim intelektualcima i izbacivanja srpskih pisaca iz lektire, antisrpska histerija se preselila u parlament gdje se raspravlja o rezoluciji kojom će poništiti istorijsku činjenicu koja se dogodila prije tačno 100 godina - Kraljevina Crna Gora odučila je da se prisajedini Kraljevini Srbiji. Ova rezolucija nije usvojena do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske”. Nekoliko dana ranije predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izgovorio je gotovo nevjerovatnu tvrdnju - da je Crna Gora tragično anektirana prije 100 godina od strane Srbije, koja ju je uvukla u Prvi svjetski rat.  

Marković

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je da istorijskim oponentima postojanja Crne Gore neće biti dat prostor koji bi oni željeli.

Prema njegovim riječima, Crna Gora sada ima državni, politički, bezbjednosni i društveni potencijal. Obilježavanje vijeka od, kako kaže, takozvane Podgoričke skupštine rezultiralo je lavinom optužbi prema Crnoj Gori, kao i na njen istorijski rezultat - državotvornost.

Napomenuo je da to nije činila zvanična Srbija, već, kako kaže, različite grupe. Marković tvrdi da crnogorska vlast nije branila organizovanje proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana