Директору школе у Шибенику смета што су усташе приказане у лошем контексту!?

Срна
Директору школе у Шибенику смета што су усташе приказане у лошем контексту!?

Шибеник - Изложба "Ана Франк - историја за садашњост" повучена је из Техничке школе у Шибенику, јер је директору Јосипу Беламарићу засметало што су партизани приказани као позитивне личности, а усташе као злочинци.

Беламарићу је засметало, како каже, што изложба третира партизане "као цвијеће", за разлику од усташа који су портретисани као "злочинци који су клали Јевреје и изгладњивали дјецу", па је тражио да се ти, према његовом мишљењу, спорни панели уклоне.


"Шта је са злочинима који су починили партизани? Зашто нису приказали како су партизани убијали Хрвате након Другог свјетског рата, шта је са Блајбургом и Голим отоком?", упитао је Беламарић.

Организатор изложбе, удружење Хрватске едукацијске и развојне мреже за еволуцију /ХЕРМЕС/, није пристао да повуче паное, па су из школе повукли цијелу изложбу.

Ова изложба дио је међународног пројекта за образовање младих и биће представљена у четрдесетак земаља.

У зависности од државе и града у којем се презентује, изложба се обогаћује садржајима локалног карактера у вези са темом, па су тако у Техничкој школи у Шибенику додати панели о партизанима и усташама.

Шибеник је тако постао први град из ког је изложба повучена, иако је проблема било и у другим градовима, али су сви успјешно ријешени - наводе хрватски портали

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана