Dežela Štajerska i Dežela Kranjska šokirale javnost

Srna
Dežela Štajerska i Dežela Kranjska šokirale javnost

Ljubljana - Separatističke afere su aktuelne i u Sloveniji, gdje paravojne grupe najavljuju stvaranje "Dežele /države/ Štajerske" i "Dežele Kranjske", a političari, pravosuđe i mediji su zatečeni.

Prvo su se pojavili snimci na društvenim mrežama na kojima maskirani i naoružani vojnici pozdravljaju zastavu crno-bijele boje sa zmajem i zaklinju se na vjernost "Deželi Štajerskoj", da bi se to kasnije ponovilo i sa slično obučenim vojnicima koji salutiraju pred znamenjem "Dežele Kranjske".


"Vojska Štajerske" imala je obuku ili trening kod sela Apače nadomak austrijske granice, a njihov lider Andrej Šiško jedini je nosio crveni kačket bez maske na licu.

Šiško je na slovenačkim izborima dobio više od 16.000 glasova u svojoj oblasti, što nije beznačajan podatak za političku scenu Slovenije.

On je poručio da narod ima pravo da se samoorganizuje i pozvao se na Austrougarsku monarhiju, čiji je dio bila i sadašnja Slovenija. U to doba, napominje Šiško, postojale su četiri "dežele": Štajerska, Koruška, Kranjska i Primorska.

Šiško se smatra izabranim vojvodom za štajersko područje i ističe da među njegovim vojnicima ima i pripadnika slovenačke vojske i policije.

Kao razlog za stvaranje "Dežele Štajerske" on je naveo lošu ekonomsku sutuaciju, kao i loše stanje u oblastima odbrane i očuvanja nacionalnog bića.

Nakon političkog i medijskog šoka, uslijedila je, kako navode neki politički analitičari, grozničava potraga za pravnom osnovom da se Šiško pošalje u zatvor.

Šiško je dodao "ulje na vatru" upozorenjem da i "dežele Primorska, Kranjska, Koruška i Prekomurska" takođe imaju naoružane čete.

Nakon što je policija upala u njegov stan u Ljubljani i pronašla metke za "kalašnjikov", Šiško je završio u pritvoru, suočen sa mogućnošću da dobije pet do deset godina zatvora zbog optužbi za puč i huškanje na rušenje ustavnog poretka.

Šiško zatim izjavljuje da je sve bila šala i da puške nisu bile prave, nakon čega je pušten na slobodu. Ali, uskoro se na društvenim mrežama pojavljuju novi snimci marša "Štajerske vojske" iznad Maribora, na kojima istražioci prepoznaju prave puške u rukama vojnika, pa Šiško opet odlazi u zatvor.

I dok tužilaštvo traga za Šiškovim pomoćnicima, a javnost komentariše aferu, u centar pažnje javnosti dolazi "Dežela Kranjska", odnosno maskirani vojnici koji salutiraju pred grbom koji sadrži "neko plavo biće sa krilima", kako navode slovenački mediji, i sjekire.

Ispod fotografije piše: "Obuka kranjske straže u šumama Dežele Kranjske".
Odmah nakon što je policija krenula u akciju, snimci nestaju sa "Fejsbuka".

Dio političkih analitičara smatra da je sve to bila jedna vrsta separtističke parodije i namjernog uzbunjivanja javnosti, ali dio podsjeća na slovenačku prošlost, te činjenicu da se i Slovenija otcijepila od Jugoslavije bez čvrstog ustavnog osnova.

Jedan dio medija podsjeća da je Slovenija podržavala razne separatizme i pravo naroda na samoopredjeljenje, pa je tako najotvorenije podržala i, kako se u Sloveniji kaže, "Kosovare" /Albance/ u njihovim separatističkim težnjama.

Međutim, kada je riječ o teritoriji Slovenije, ta pravila ne važe. Tada se svaki pokušaj separatizma, bio šaljiv ili ozbiljan, u korijenu siječe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana