Desničari iz Hrvatske spremni za rat protiv ćirilice

Agencije
Desničari iz Hrvatske spremni za rat protiv ćirilice

Vukovar - Desničarska organizacija Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavila je juče da neće dozvoliti postavljanje ćiriličnih tabli na pročelja institucija u Vukovaru.

Najave Štaba uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je

Vlada Hrvatske uputila prijedlog o izmjenama Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Izmjene zakona trebalo je da garantuju manjinama pravo na upotrebu njihovog pisma.

Predsjednik Štaba Tomislav Josić izjavio je da će ćirilične table biti postavljene na zgrade institucija u Vukovaru tek onda kad se u potpunosti ispoštuje član 8. Ustavnog zakona.

- Štab je ustao u zaštitu zakonitosti žrtve Vukovara i Hrvatske koja je narušena pravima nacionalnih manjina. U zaštiti tih zakonitosti ćemo i ustrajati - rekao je predsjednik Štaba Tomislav Josić ukazujući kako pripadnici srpske nacionalne manjine nesmetano koriste minimalno 13 prava koja im nudi zakon.

Dodao je i kako je Štab ustao jedino protiv "vanjske manifestacije agresorske ćirilične simbolike koja krši zakone Hrvatske i grubo vrijeđa stradale u ratu".

Josić kaže kako je najnoviji prijedlog Vlade još jedan udar na žrtvu Vukovara i teško stečeni mir te kako je bez javne rasprave donesena odluka kojom se grubo zadire u prava lokalne samouprave i tako opet izaziva haos.

- Ponavljamo i nećemo odustati. Ćirilične table će na zgrade Vukovara tek onda kad se u potpunosti ispoštuje član 8. Ustavnog zakona. Svako nasilno nametanje rješenja i proizvoljno tumačenje zakonskih odredbi biće evidentan nasrtaj na temelje demokratskog poretka - rekao je Josić ističući kako je Vlada postavljanjem dvojezičnih tabli učinila sve da izazove haos u Vukovaru i Hrvatskoj.

Prve dvojezične table u Vukovaru postavljene su 2. septembra 2013. godine. Istog dana table su razbijene, a zbog uvođenja dvojezičnosti uslijedili su svakodnevni protesti veterana. Protivnici ćirilice, razbijali su table, odmah nakon što bi bile ponovo postavljene. Ponovno postavljanje dvojezičnih tabli obustavljeno je nakon izbora HDZ-ovog funkcionera Ivana Penave za gradonačelnika Vukovara.

Zahtjev Leki

Od predsjednika Sabora Josipa Leke Štab za odbranu Vukovara zatražio je da prekine sa opstruisanjem tačke dnevnoga reda o problemu spoljne manifestacije ćiriličnih natpisa i stavi je na prvo mjesto dnevnoga reda nakon dvije godine čekanja. Zahtijevaju i da se u razgovore uključe i pripadnici nacionalnih manjina koji su ratovali za Hrvatsku, kao i da se ocijeni zahtjev Štaba da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana