Десничари из Хрватске спремни за рат против ћирилице

Агенције
Десничари из Хрватске спремни за рат против ћирилице

Вуковар - Десничарска организација Штаб за одбрану хрватског Вуковара најавила је јуче да неће дозволити постављање ћириличних табли на прочеља институција у Вуковару.

Најаве Штаба услиједиле су само неколико дана након што је

Влада Хрватске упутила приједлог о измјенама Закона о употреби језика и писма националних мањина. Измјене закона требало је да гарантују мањинама право на употребу њиховог писма.

Предсједник Штаба Томислав Јосић изјавио је да ће ћириличне табле бити постављене на зграде институција у Вуковару тек онда кад се у потпуности испоштује члан 8. Уставног закона.

- Штаб је устао у заштиту законитости жртве Вуковара и Хрватске која је нарушена правима националних мањина. У заштити тих законитости ћемо и устрајати - рекао је предсједник Штаба Томислав Јосић указујући како припадници српске националне мањине несметано користе минимално 13 права која им нуди закон.

Додао је и како је Штаб устао једино против "вањске манифестације агресорске ћириличне симболике која крши законе Хрватске и грубо вријеђа страдале у рату".

Јосић каже како је најновији приједлог Владе још један удар на жртву Вуковара и тешко стечени мир те како је без јавне расправе донесена одлука којом се грубо задире у права локалне самоуправе и тако опет изазива хаос.

- Понављамо и нећемо одустати. Ћириличне табле ће на зграде Вуковара тек онда кад се у потпуности испоштује члан 8. Уставног закона. Свако насилно наметање рјешења и произвољно тумачење законских одредби биће евидентан насртај на темеље демократског поретка - рекао је Јосић истичући како је Влада постављањем двојезичних табли учинила све да изазове хаос у Вуковару и Хрватској.

Прве двојезичне табле у Вуковару постављене су 2. септембра 2013. године. Истог дана табле су разбијене, а због увођења двојезичности услиједили су свакодневни протести ветерана. Противници ћирилице, разбијали су табле, одмах након што би биле поново постављене. Поновно постављање двојезичних табли обустављено је након избора ХДЗ-овог функционера Ивана Пенаве за градоначелника Вуковара.

Захтјев Леки

Од предсједника Сабора Јосипа Леке Штаб за одбрану Вуковара затражио је да прекине са опструисањем тачке дневнога реда о проблему спољне манифестације ћириличних натписа и стави је на прво мјесто дневнога реда након двије године чекања. Захтијевају и да се у разговоре укључе и припадници националних мањина који су ратовали за Хрватску, као и да се оцијени захтјев Штаба да се Вуковар прогласи мјестом посебног пијетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана