Десант на БиХ: Око 20.000 наоружаних миграната пред вратима ЕУ

Агенције
Десант на БиХ: Око 20.000 наоружаних миграната пред вратима ЕУ

Беч - Око 20.000 миграната спремно је да уђе у ЕУ из БиХ, преко граничног прелаза код Велике Кладуше, преноси аустријски дневник “Кронен цајтунг”, позивајући се на неименоване изворе из аустријског Министарства унутрашњих послова.

Ова група миграната, у којој скоро да нема жена, састоји се од младића мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла, за разлику од претходних мигрантских таласа који су састојали махом од избјеглица из Сирије.

Оно што највише брине аустријско министарство унутрашњих послова јесте да су многи од тих младића наоружани ножевима. Медијске куће већ су пријавиле један инцидент када је граничног службеника напао ножем наоружани мигрант.

Министарство унутрашњих послова није, међутим, забринуто за ситуацију у Аустрији, с обзиром да мигранти настављају пут на сјевер Европе.

„Мигранти желе да се домогну Њемачке или скандинавских земаља.

“Аустрија за њих тренутно није најбоља опција”, рекао је новинару „Кронен цајтунга” неименовани извор.

Растућа криза на бх.-хрватској граници долази мјесец дана прије конференције коју у Мароку организују УН и гдје би Глобални уговор за сигурне, уредне и редовне миграције требало да буде усвојен.

Овај уговор УН описују као оквир за максимизирање предности и минимизирање ризика од миграција.

Упркос наведеном циљу споразума, неке земље, међу којима су САД, Мађарска, Хрватска и Мађарска, одустале су од потписивања уговора, док неколико других земаља још увијек процењује ситуацију.

Прошлог мјесеца аустријски канцелар Себастијан Курц критиковао је уговор и изразио бојазан како ће се он одразити на суверенитет држава. Курц је познат као тврдолинијаш према мигрантском питању. У свом посљедњем приједлогу, он се заложио да мигранти спасени са бродова буду послати у земље ван граница ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана