Дерипаска гради хелиодром на рту Платамуни

Агенције
Дерипаска гради хелиодром на рту Платамуни

Подгорица - Компанија “Оверсеас ассетс менагемент”, која се доводи у везу са руским олигархом Олегом Дерипаском, затражила је дозволу за изградњу хелиодрома у оквиру раскошног летњиковца на рту Платамуни у Црној Гори, јављају медији.

Компанија је од Министарства одрживог развоја и туризма тражила да јој изда урбанистичко-техничке услове за градњу хелиодрома, наводи се у допису ресору министра Павла Радуловића.

Како се подсјећа, Дерипаска је прије неколико година завршио резиденцијални комплекс од 11 вила на мјесту некадашње војне базе, а у његову изградњу уложио је најмање 50 милиона евра.

- Компанија “Overseas assets menagement” заинтересована је за изградњу хелиодрома Платамуни на парцелама које су у нашем власништву - наводи се у захтјеву компаније, уз оцјену да се на тај начин подиже ниво услуге у том луксузном туристичком комплексу и омогућава потенцијалним гостима да их посјећују и ваздушним путем.

Компанија наводи да је потребу за изградњу хелиодрома препознала због чињенице да је у љетној туристичкој сезони аеродром Тиват често презаузет, “па бисмо градњом хелиодрома отворили могућност нашим гостима да избјегну гужве користећи се Г класом ваздушног простора, као и публикованим ВФР рутама”.

Како се додаје, ВИП гости би прво слетјели на аеродром Подгорица, гдје би прошли све законом прописане процедуре за улазак у Црну Гору из иностранства, а потом би из Подгорице хеликоптером били транспортовани до наведеног комплекса.

- Хелиодром Платамуни би био изграђен у складу са стандардима и препорукама ИЦАО Анекса 14, Том 2, опремљен најсавременијом свјетлосном сигнализацијом, метеоролошком и противпожарном станицом и свом савременом ваздухопловном опремом јер га желимо оспособити за коришћење и у временском периоду након затварања аеродрома Тиват до краја радног времена аеродрома Подгорица - наводи се у допису.

Истиче се и да ће на хелиодрому бити ангажован координатор летења који ће бити задужен за пружање свих потребних информација пилотима, као и за координацију с аеродромском контролом летења на аеродрому Тиват и прилазном контролом летења Подгорица.

Боља туристичка понуда

У компанији “Overseas assets menagement” увјерени су да ће изградња и регистрација хелиодрома Платамуни значајно унаприједити цјелокупну туристичку понуду Црне Горе јер ће привући ВИП госте.

- Такође, вољни смо да без накнаде отворимо могућност коришћења хелиодрома Платамуни за потребе Владе Црне Горе, за све ванредне ситуације, као и за друге потребе државе Црне Горе - закључује се у захтјеву компаније.

 (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана