“Der Standard”: Kolinda je sijenka nad Hrvatskom

Agencije
“Der Standard”: Kolinda je sijenka nad Hrvatskom

Ausrijski dnevni list “Der Standard” objavio analizu poznatog novinara Paula Lendvaija, stručnjaka za Balkan, o političkom djelovanju hrvatske predsjednice.

Kako prenosi Index.hr, tekst nosi naslov “Sijenka nad Hrvatskom” i u njemu se ističe da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ''bliska desnim nacionalističkim krugovima''.

''Svjetska prvenstva u fudbalu nude mogućnost pobjedniku da ponosom ispuni ne samo navijače na stadionu nego i cijelu naciju'', piše Lendvai i dodaje da je razumljivo kako je prvo igranje hrvatske reprezentacije i u domovini i u hrvatskoj dijaspori izazvalo golemu euforiju.

To je iskoristila i hrvatska predsjednica, koju su mediji slavili kao ''najljepše otkrića Svjetskog prvenstva'' i ''tajnu zvijezdu'' hrvatske reprezentacije. Ali ističe se da je manji broj posmatrača spolja primjetio i neke ''zabrinjavajuće propratne pojave'' hrvatskog slavlja, poput nastupa ''ultranacionalističkog pjevača Tompsona'' na dočeku fudbalera.

''Hrvatski nacionalizam najgore vrste je dobio vjetar u leđa'', navodi se u “Standardu” i podsjeća da je predsjednica Grabar-Kitarović predložila da međunarodna komisija pronađe istinu o onome što se događalo u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška, ''a u kojima je ustaški režim, inače saveznik Hitlera, ubio desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i protivnika režima''.

Napominje se da liberalni posmatrači kritikuju takve Kolindine ideje, koje svjedoče o ''njenoj bliskosti s desno-nacionalističkim krugovima''. ''Nasuprot umjereno konzervativnog premijera Andreja Plenkovića, ona je izbjegla da zauzme stav o kontraverznoj inicijativi za raspisivanje referenduma kojim bi se smanjila prava srpske manjine'', piše “Der Standard” i dodaje kako Kolinda očigledno ''vrijedno i predano radi na tome da bude ponovno izabrana na predsjedničkim izborima slijedeće godine''.

''Izvan fudbalskog terena je međutim, petogodišnji bilans hrvatskog članstva u Evropskoj uniji mračan i kada se pogleda dalje od salonske prihvatljivosti fašizma'', navodi se u “Standardu” i zaključuje da u Hrvatskoj vlada visoka nezaposlenost i da se ljudi masovno iseljavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana