“Дер Стандард”: Колинда је сијенка над Хрватском

Агенције
“Дер Стандард”: Колинда је сијенка над Хрватском

Аусријски дневни лист “Дер Стандард” објавио анализу познатог новинара Паула Лендваија, стручњака за Балкан, о политичком дјеловању хрватске предсједнице.

Како преноси Index.hr, текст носи наслов “Сијенка над Хрватском” и у њему се истиче да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић ''блиска десним националистичким круговима''.

''Свјетска првенства у фудбалу нуде могућност побједнику да поносом испуни не само навијаче на стадиону него и цијелу нацију'', пише Лендваи и додаје да је разумљиво како је прво играње хрватске репрезентације и у домовини и у хрватској дијаспори изазвало голему еуфорију.

То је искористила и хрватска предсједница, коју су медији славили као ''најљепше открића Свјетског првенства'' и ''тајну звијезду'' хрватске репрезентације. Али истиче се да је мањи број посматрача споља примјетио и неке ''забрињавајуће пропратне појаве'' хрватског славља, попут наступа ''ултранационалистичког пјевача Томпсона'' на дочеку фудбалера.

''Хрватски национализам најгоре врсте је добио вјетар у леђа'', наводи се у “Стандарду” и подсјећа да је предсједница Грабар-Китаровић предложила да међународна комисија пронађе истину о ономе што се догађало у концентрацијским логорима Јасеновац и Стара Градишка, ''а у којима је усташки режим, иначе савезник Хитлера, убио десетине хиљада Срба, Јевреја, Рома и противника режима''.

Напомиње се да либерални посматрачи критикују такве Колиндине идеје, које свједоче о ''њеној блискости с десно-националистичким круговима''. ''Насупрот умјерено конзервативног премијера Андреја Пленковића, она је избјегла да заузме став о контраверзној иницијативи за расписивање референдума којим би се смањила права српске мањине'', пише “Дер Стандард” и додаје како Колинда очигледно ''вриједно и предано ради на томе да буде поновно изабрана на предсједничким изборима слиједеће године''.

''Изван фудбалског терена је међутим, петогодишњи биланс хрватског чланства у Европској унији мрачан и када се погледа даље од салонске прихватљивости фашизма'', наводи се у “Стандарду” и закључује да у Хрватској влада висока незапосленост и да се људи масовно исељавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана