Del Ponte: Izvještaj - posljednja šansa da se podignu optužnice

Agencije
Del Ponte: Izvještaj - posljednja šansa da se podignu optužnice

Beograd - Bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte ocijenila je danas da je istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji posljednja šansa da se podignu optužnice protiv odgovornih.

Ona je za NIN izjavila da nije zadovoljna što u izvještaju glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice za trgovinu ljudskim organima, ali jeste zbog toga što je Vilijamson potvrdio dokaze sa početka istrage i pronašao nove.


"Ako ova istraga ne prikupi dovoljno dokaza, neće nijedna. Jer, u izvještaju piše da vremenom svjedoci nestaju, da nema novih svjedočenja. Biće teško, to znam još od početka", istakla je Del Ponteova.

Ona je podsjetila da je svojevremeno Savjet bezbjednosti odbio njen zahtjev da se nastave istrage o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, jer su se zločini, kako je naglasila, nastavili i nakon sukoba.

"Ni Vilijamson nije dobio sve dokaze koji su mu bili potrebni da podigne optužnicu. Neću pominjati imena, ali nisu svi bili srećni zbog naših istraga, i nismo dobili pomoć, saradnju ni od koga. Očekivala sam pomoć na samoproglašenom Kosovu. UNMIK je bio tamo, ali nije nam pomogao. Ni drugi nas nisu podržali," objašnjava Del Ponteova.

Ona je naglasila da nema velika očekivanja ni u vezi sa dokazivanjem u slučaju "žute kuće".

"Od samog početka, pokušavali smo da pronađemo tijela, jer je to dokaz koji vam je potreban. A tu pomaka nema", zaključila je Del Ponteova.

Bivši tužilac Haškog tribunala iznijela je dokaze za trgovinu organima na Kosovu u svojoj knjizi "Lov" 2008. godine.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je nakon toga otvorilo slučaj "žuta kuća".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana