Дел Понте: Извјештај - посљедња шанса да се подигну оптужнице

Агенције
Дел Понте: Извјештај - посљедња шанса да се подигну оптужнице

Београд - Бивши тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте оцијенила је данас да је истрага о трговини људским органима на Косову и Метохији посљедња шанса да се подигну оптужнице против одговорних.

Она је за НИН изјавила да није задовољна што у извјештају главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона нема довољно доказа за подизање оптужнице за трговину људским органима, али јесте због тога што је Вилијамсон потврдио доказе са почетка истраге и пронашао нове.


"Ако ова истрага не прикупи довољно доказа, неће ниједна. Јер, у извјештају пише да временом свједоци нестају, да нема нових свједочења. Биће тешко, то знам још од почетка", истакла је Дел Понтеова.

Она је подсјетила да је својевремено Савјет безбједности одбио њен захтјев да се наставе истраге о трговини људским органима на Космету, јер су се злочини, како је нагласила, наставили и након сукоба.

"Ни Вилијамсон није добио све доказе који су му били потребни да подигне оптужницу. Нећу помињати имена, али нису сви били срећни због наших истрага, и нисмо добили помоћ, сарадњу ни од кога. Очекивала сам помоћ на самопроглашеном Косову. УНМИК је био тамо, али није нам помогао. Ни други нас нису подржали," објашњава Дел Понтеова.

Она је нагласила да нема велика очекивања ни у вези са доказивањем у случају "жуте куће".

"Од самог почетка, покушавали смо да пронађемо тијела, јер је то доказ који вам је потребан. А ту помака нема", закључила је Дел Понтеова.

Бивши тужилац Хашког трибунала изнијела је доказе за трговину органима на Косову у својој књизи "Лов" 2008. године.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је након тога отворило случај "жута кућа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана