Dejan Jović, savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića: Hrvatska pokazala da nema uticaj

Agencije
Dejan Jović, savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića: Hrvatska pokazala da nema uticaj

Zagreb - Hrvatsko neuspješno blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja pokazuje da Hrvatska nema toliko moći da ide protiv 27 članica, izjavio je juče Dejan Jović, savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Osim toga, kako kaže, to pokazuje i da se Srbija "prilično konsolidovala".

- To pokazuje da se Srbija prilično konsolidovala i da je uspjela da stekne neke prijatelje u Evropi, a rekao bih i izvan nje, na primjer u SAD, sa čijim se državnim sekretarom premijer Aleksandar Vučić nedavno sreo - rekao je Jović.

On je rekao da je Hrvatska "dva puta neuspješno pokušala da blokira" otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom i da se pokazalo da Hrvatska nema toliko moći da bi mogla da ide nasuprot 27 članica EU.

- Bude li, međutim, bilo koja druga zemlja zainteresovana da blokira Srbiju, uz Hrvatsku, ili se počne mijenjati raspoloženje u EU kako bi se usporilo ili zaustavilo širenje EU, hrvatska će politika pa i eventualna nova blokada biti mnogo efikasnija - ocijenio je profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba.

Na pitanje o primjedbama vlade u Zagrebu na srpske propise o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, Jović je rekao da "ne razumije do kraja političku logiku takvog uslovljavanja".

- Ratne zločine treba procesuirati gdje god to bilo, bez obzira na njihovo državljanstvo. Jedan broj zemalja EU ima takav ili sličan zakon kojim se proglašava nadležnim za procesuiranje ratnih zločina bilo gdje - rekao je Jović.

Pokušaj hrvatskih zvaničnika da blokiraju otvaranje poglavlja Srbije u pregovorima sa EU većina analitičara ocijenila je kao prikupljanje poena funkcionera HDZ-a pred vanredne parlamentarne izbore. I bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je pismo svojoj nasljednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojem traži da zaustavi nekontrolisanu histeriju prema Srbiji.

Plenkovićeva izjava neozbiljna

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao neozbiljnu izjavu novog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i poslanika u Evropskom parlamentu Andreja Plenkovića da Vlada Srbije dobro razmisli prije nego se odluči za nove optužnice protiv hrvatskih veterana, navodeći da Srbija neće prihvatiti politiku ucjena. Linta odbacuje kao ciničnu i smiješnu tvrdnju Plenkovića da Hrvatska želi kvalitetne odnose sa Srbijom i ocjenjuje da je Plenković jedan u nizu hrvatskih političara koji obmanjuje sopstvenu javnost i veterane pričom da Srbija mora ukinuti univerzalnu nadležnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana