Данас избори за Европски парламент, први пут самостално излази СДСС

Срна
Данас избори за Европски парламент, први пут самостално излази СДСС

Загреб - У Хрватској ће данас бити одржани трећи по реду избори за Европски парламент, на којима први пут самостално излази Самостална демократска српска странка /СДСС/.

На 33 листе, које у Хрватској излазе на изборе за Европски парламент, налази се 396 кандидата. Хрватски држављани бирају 12 посланика у Хрватској и у 46 држава, а право гласа имају и Срби који имају хрватске документе, преносе хрватски медији.

Гласачки дан почиње у 7.00 часова отварањем биралишта, а трајаће до 19.00 часова. Прва биралишта за хрватске држављане отварају се вечерас у 23.00 часа у Аустралији. Укупно ће бити отворено 6.545 бирачких мјеста.

Листу СДСС-а предводи предсједник странке Милорад Пуповац, а слиједе професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић и посланик у Хрватском сабору Драгана Јецков.

На четвртој позицији је начелник општине Ердут Југослав Весић, на петој посланик у Сабору Борис Милошевић, па замјеник шибенско-книнског жупана Ања Шимпрага.

На листи СДСС-а су и начелник општине Крњак Дејан Михајловић, предсједник Актива жена СДСС-а Мирјана Олуић, замјеник градоначелника Пакраца Никола Ивановић, замјеник државног секретара Централне канцеларије за обнову и стамбено збрињавање Татјана Вукобратовић-Спасојевић, те средњошколка из Ријеке Александра Ратковић.

На последњој позицији је предсједник Заједничког вијећа општина Срђан Јеремић.

Из СДСС-а су најавили да ће поштовати законски услов о броју жена на листи и инсистирати на регионалном принципу, те да ће кандидовати нестраначке и млађе особе, те се тако на листи нашла и Ратковићева, голман женске ватерполо репрезентације Хрватске.

Процјењује се да је СДСС-у за освајање једног мандата потребно око 60.000 гласова. То би било први пут у историји да би и Срби могли имати свог представника у Европском парламенту.

На посљедњим европским изборима Пуповац се кандовао на коалиционој листи СДП-а и ХНС-а.

Кандидати СДСС-а, осим гласова Срба из Хрватске, очекују и подршку грађана Србије и Републике Српске, који имају хрватска документа.

Предсједник ДИК-а Ана Ловрин изјавила је да је све спремно за  изборе, да су изборни материјали подијељени, а да се на страници Комисије налазе апликације за грађане и за чланове бирачких одбора, који ће око 70.000 на терену.

“Једна је апликација за чланове бирачког тијела. Они могу путем мобилног телефона провјеравати, када сачине записник, да ли је правилно попуњен, хоће ли бити подобан за унос. Друга је апликација за грађане преко које од 23.00 часа могу пратити, када пустимо резултате, сваких 15 минута освјежавање резултата избора”, објаснила је Ловринова.

У ДИК-у кажу да се изборна тишина, која је почела у поноћ, углавном поштује, а Ловринова каже да до сада није било случајева да је неко кажњен новчаном казном нити је поднесена прекршајна пријава за кршење изборне тишине.

Изборна тишина траје до до 19.00 часова, а за њено кршење прописане су високе новчане казне, од 3.000 куна за грађанина који је прекрши до чак пола милиона куна за правну особу која то учини.

Хрватској од 705 мандата у Европском парламенту припада 12 мјеста - једно више од расподјеле која је важила прије Брегзита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана