Dačić: Incident sa zastavom Za dom spremni bez presedana

Srna
Dačić: Incident sa zastavom Za dom spremni bez presedana

Beograd - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!" u Jasenovcu bez presedana u modernoj Evropi i očekuje da hrvatsko rukovodstvo to bezuslovno osudi.

Dačić je rekao da se nigdje i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi.


"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom žZig hajlž?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv.

"Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Aleksandru Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac započela je ranije danas incidentom, kada su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga razvili transparent sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", prenio je "Index.hr".

Prema pisanju portala, uoči komemoracije, dvojica muškaraca koji su se, kako se navodi, predstavili kao HOS-ovci, u mjestu Jasenovac razvili su zastavu HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana