Дачић: Инцидент са заставом За дом спремни без преседана

  Дачић: Инцидент са заставом За дом спремни без преседана 22.04.2018 19:42 | Срна

Београд - Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је инцидент са заставом на којој је исписан усташки поздрав "За дом спремни!" у Јасеновцу без преседана у модерној Европи и очекује да хрватско руководство то безусловно осуди.

Дачић је рекао да се нигдје и никад у Европи није десило да се тако нешто догоди.


"Замислите да ли је могуће да се приликом комеморација у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистичким поздравом жЗиг хајлж?! Очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја, која у ствари значи релативизацију злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Такве осуде нема, напротив, усташама се подижу споменици и називају улице и тргови њиховим именима", указао је Дачић.

Он је рекао да са усташама и њиховим злочинима нико није упоредив.

"Свако треба да осуди своје зло и само тако се могу градити добросуседски односи. Забрана уласка у Хрватску министру одбране Александру Вулину је такође чин без преседана у Европи. Србија ће одговорити, али ми и даље сматрамо да је много боље тражити заједничке интересе Србије и Хрватске, јер су наши односи од кључног значаја за стабилност целог региона", поручио је Дачић у изјави за Танјуг.

Државна комеморативна церемонија у Спомен парку Јасеновац започела је раније данас инцидентом, када су припадници Хрватских оружаних снага развили транспарент са усташким поздравом "За дом спремни", пренио је "Index.hr".

Према писању портала, уочи комеморације, двојица мушкараца који су се, како се наводи, представили као ХОС-овци, у мјесту Јасеновац развили су заставу ХОС-а са усташким поздравом "За дом спремни!".



© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица