Дачић: Европска унија забија главу у пијесак на изјаву Едија Раме

Дачић: Европска унија забија главу у пијесак на изјаву Едија Раме 19.02.2018 22:04 | Срна

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић осудио је изјаву албанског премијера Едија Раме да су Албанија и /самопроглашено/ Косово једна држава са једним предсједником и што ЕУ и западне земље на то не реагују, упитавши шта би било да је Србија рекла да са Републиком Српском треба да има једног предсједника и заједничку спољну и безбједносну политику.

"Србија то никад није тражила, а ипак је стално на мети критике из Брисела и западних земаља. И после ће неко да каже да нема двоструких аршина", истакао је Дачић.


Он је за Тањуг рекао да ЕУ и западне земље "забијају главу у песак" пред великоалбанском политиком, која је, наглашава, највећа пријетња миру и стабилности у региону.

"Запрепашћујуће је да и овог пута великоалбанске изјаве пролазе без икаквих или млаких осуда ЕУ и западних земаља. Рама је буквално рекао да су Албанија и Косово једна држава са једним председником, заједничком спољном и безбедносном политиком и нико га не критикује", каже је Дачић. 

Изјаве попут рамине - контрапродуктивне

Изјаве које се могу тумачити као политичко мијешање у сусједне земље контрапродуктивне су у изградњи добросусједских односа и за напредак на путу европских интеграција, рекла је портпарол Европске комисије Кетрин Реј поводом изјаве албанског премијера Едија Раме да Албанија и /самопроглашено/ Косово треба да имају једног предсједника.
"Умјесто тога, ЕУ очекује од цијелог региона да настави са изградњом конструктивних и кооперативних односа и да појачају сопствене реформске процесе ради напретка на путу европских интеграција", изјавила је Рејова, преноси "Спутњик".

На констатацију појединих медија у Бриселу да идеје попут Рамине "врло личе на пројекат жВелике Албанијеж" и воде ка "мијењању граница на Балкану", Рејова је поновила да ће ЕУ наставити да подржава принципе помирења и регионалне сарадње на западном Балкану.

"Европски савјет је нагласио недвосмислену подршку јасној европској перспективи региона. Наставићемо да билатерално радимо са земљама на њиховом путу у ЕУ и у циљу боље сарадње и односа у региону", поручила је она.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица