Цури радијација из реактора Кршко, али нема ризика

Jutarnji.hr
Цури радијација из реактора Кршко, али нема ризика

Љубљана - Провјером квалитета нуклеарног горива у Нуклеарној електрани Кршко (НЕК) прошлог мјесеца је утврђено оштећење најмање једне од преко 28.000 горивих шипки колико их има у реактору, али Управа гарантује да постројење ради нормално и пуним капацитетом.

"Рад нуклеарке је сигуран и НЕК ради пуним капацитетом, а због утврђеног оштећења није било никаквих утицаја на околину", потврдио је директор Нуклеарке Кршко Стане Рожман, преноси "Јутарњи лист".

У саопштењу за јавност то је потврдио и технички директор НЕК Предраг Широла.

"Процјењујемо да је оштећена најмање једна горива шипка, а 121 гориви елемент у реакторској језгри садржи више од 28.000 горивих шипки", рекао је Широла.

"Електрана ради сигурно и пуном снагом с обзиром на то да је нађено одступање не значи додатан ризик за околину те нема никакав утицај на сигурност рада", рекао је.

Горива шипка је метална цјевчица с пречником од око једног центиметра. У њу су сложене таблете од урана. Ако таква шипка не бртви добро, радиоактивне твари прелазе у воду примарнога круга. Управо мјерењима повећане концентрације радиоактивности у систему за чишћење примарнога круга може се правовремено открити појава оштећења.

"Нађено одступање не значи додатни ризик, а добро стање нуклеарног горива у највећем дијелу садашњег горивог циклуса резултат је брижно изведених превентивних прегледа приликом ремонта 2013. године", казао је Широла.

Додао је да НЕК већ 15 мјесеци садашњег циклуса ради стабилно и сигурно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана