Црногорска пршута преслана за ЕУ

Aгенције
Црногорска пршута преслана за ЕУ

Подгорица -- Произвођачи сухомеснатих производа у Црној Гори, који очекују извозни број за пласман своје робе на европском тржишту, мораће доста тога да измјене.

Шеф Делегације Европске уније у Подгорци Леополд Маурер је прије неколико дана, на скупу посвећеном припремама црногорских компанија за наступ на тржисту Европе, поменуо чувену црногорску пршуту.

Маурер је казао да европски стандард не допушта да у пршути има више од четири одсто соли, а у црногорској има чак и до седам процената.

Слични захтјеви биће, како је најављено, постављени и за друге пољопривредне производе које би Црна Гора могла да извози.

Произвођачи хране зато од државе траже да посебним мјерама заштити поједине производе. Власник цетињске компаније за производњу сувог меса Нексан Драган Чавор затражио је да се његушка пршута заштити као црногорски бренд.

Чавор је казао да та врста пршуте може бити само са подручја Његуша код Цетиња, а сада тај назив користе и други произвођачи.

Министар пољопривреде и руралног развоја Тарзан Милошеевић најавио је да ће црногорске компаније на јесен добити такозвани извозни број, као услов за пласман робе на тржишту Европске уније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана