Crnogorci izbacuju srpske pisce iz lektira

Agencije
Crnogorci izbacuju srpske pisce iz lektira

Podgorica - “Krvava bajka” Desanke Maksimović i “Ala je lep ovaj svet” Jovana Jovanovića Zmaja samo su neki od naslova sa dugog spiska koja djeca u osnovnim školama u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju, ali su za čitanje predloženi “Gospodar prstenova” i “Hari Poter”.

 

Za osnovce više nisu obavezni ni čuvena pjesma “O, klasje moje” Alekse Šantića, zatim “Ribarčeta san” Branka Radičevića, kratka priča “Bobilj i druškan” Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića “Daleko je sunce”.

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora “Tim Lavlje srce” Čeda Vukovića i “Mali pirat” Antona Staničića.

Iz Zavoda za školstvo navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi “Oktoih” Natalija Abramović rekla je da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere. Program je u lektiru donio i neka popularna djela savremene svjetske književnosti poput “Gospodara prstenova” i “Harija Potera”.

- Zašto i mi djeci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih djela savremene književnosti gdje su djeca u cijelom svijetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom - kaže Abramovićeva.

Ministar prosvjete Damir Šehović je prije desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetska vrijednost književnog djela, primjerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih djela nacionalne i svjetske književnosti.

U program su, u međuvremenu, ušli Šukrija Pandžo, Kemal Coco, Šimo Ešić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović i Ibrahim Hadžić. Učenici će ubuduće čitati Azema Zaimovića, Nazmija Rahmanija, Zuvdija Hodžića, Fehima Kajevića, Sunčanu Škrinjarić, Vojislava Vulanovića i Branka Banjevića.

Antisrpska histerija

Antisrpska histerija u Crnoj Gori sve je veća. Prije dvije sedmice, premijer Duško Marković je najavio rušenje pravoslavne crkve na Rumiji, a prošle sedmice Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je ulazak srpskim akademicima, među kojima je i Matija Bećković, u tu zemlju. Nakon te odluke, Bećković će se obratiti putem video-linka na centralnoj proslavi “Pokoljenja djela sude”.

Tu proslavu, povodom 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Boke, u srijedu u Budvi organizuje Srpski narod Boke.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana