Црна Гора пред вратима НАТО-а

Агенције
Црна Гора пред вратима НАТО-а

Вашингтон - Амерички Сенат данас би требало да почне процедуру изјашњавања и гласања о протоколу о чланству Црне Горе у НАТО-у, а током ове седмице очекује се да ће се сенатори изјаснити о приступу нове чланице Алијанси.

Процедура је увршћена у дневни ред на захтјев вође републиканаца Мича Меконела. Најављено је да ће бити гласање о ограничењу расправе, како би се избјегао такозвани филибастер, који омогућава сенаторима да могу дискутовати без одређених временских ограничења.

Након тог корака, како је планирано, најкасније до четвртка биће гласање о протоколу о Црној Гори.

Након што Сенат да зелено свјетло протоколу, свој потпис на одобрење Сједињених Америчких Држава да Црна Гора постане дио Алијансе треба да стави амерички предсједник Доналд Трамп.

Амерички републикански сенатор џон Мекејн изразио је увјерење да ће Сенат Сједињених Америчких Држава наредних дана ратификовати приступни уговор Црне Горе у НАТО.

Мекејн, предсједавајући Одбора за оружане снаге, изјавио је да сматра да ће гласови Сената у потпуности ићи у корист Црне Горе.

- Срећан сам што могу рећи да ћемо у понедјељак започети са гласањем и затвореном расправом, а онда кренути даље са гласањем о Црној Гори - истакао је Мекејн.

Поновио је и значај уласка Црне Горе у Алијансу.

Подсјетимо, Мекејн је половином марта затражио од колега у америчком Сенату да размотре и гласају о протоколу о чланству Црне Горе у НАТО-у, али се том захтјеву успротивио само један сенатор, Ренд Пол, републиканац из Кентакија.

То је било довољно да разматрање протокола буде одгођено. Мекејн је послије тога оптужио Пола да ради за руског предсједника Владимира Путина.

Толстој

Потпредсједник руске Думе Петар Толстој рекао је да ће Русија помоћи Србији, ако Црна Гора уђе у НАТО, и неће је оставити саму.

- Ако Црна Гора уђе у НАТО, а Србија не уђе, онда ће Србија имати одређене проблеме с тачке гледишта безбједности. Илузија је да је Русија далеко од Србије. Врло је близу, кажем вам, одмах поред вас - рекао је Толстој.

Он је додао да нема доказа о било каквој руској инвазији на Балкан, како тврди Запад, те оцијенио да је економски стисак Запада присутан, али са становишта идеја, он је сваке године све слабији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана